Védekezési csomag - további intézkedések

Hírek2020. ápr. 4.MTI

Gulyás Gergely a forint gyengüléséről: erős spekulációs támadás indult a magyar fizetőeszköz ellen, amit a jegybank kiválóan kezelt. A magyar gazdaság jelenlegi állapota nem ad okot arra, hogy a forint-euró árfolyam 360-370 forint körül legyen, szerinte ez vissza is fog állni.

További felvetésre a miniszter közölte: a hitelek törlesztésének felfüggesztését bármikor lehet kérni a december 31-i határidőig.

A babaváró hitelhez szükséges munkáltatói igazolást veszélyhelyzetben is ki kell állítani

- mondta kérdésre válaszolva a miniszter azt javasolva, hogy aki ezt nem kapja meg, forduljon a munkaügyi felügyelethez.

Azt is elmondta, hogy az EU-s forrásokkal kapcsolatos viták rövidre zárása érdekében a kormány nyit egy EU-s alapot, és ha az unióból bármilyen pluszforrás érkezik, akkor azt ebben feltüntetik majd. Az EU eddig egyetlen pluszfillért sem biztosított a járványügyi védekezéssel összefüggésben Magyarországnak, Brüsszel csak elszámolási szabályokat tenne könnyebbé - jegyezte meg.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a budapesti tömegközlekedés jelenlegi helyzetének mihamarabbi megoldását kérte a fővárostól, mert - mint mondta - emberéletek kerülnek veszélybe, ha olyan tumultuózus jelenetek vannak a tömegközlekedésben, mint amilyeneket a buszokon, villamosokon, főleg reggelente az elmúlt az elmúlt napokban tapasztalni lehetett.

A kormány akciótervének részleteire vonatkozó kérdésre válaszolva a tárcavezető jelezte: a jegybankkal - annak függetlenségét tiszteletben tartva - folyik egyeztetés, így a monetáris tanács következő, keddi ülése után a nemzeti bank fontos bejelentéseket fog tenni. Gulyás Gergely közölte: az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

A miniszter az adóbevallások beadási határidejének meghosszabbítását nem tartotta szükségesnek, tekintettel arra, hogy az adóhivatal mindenkinek elkészíti az adóbevallását.

Mint mondta, a rendkívüli jogrendi akciócsoport foglalkozik a gazdasági szereplők adózási kérdéseivel és a következő két hétben részletszabályokat fogadnak majd el ezekben az ügyekben.