Idén eddig csak egy embernek nőtt a vagyona a világ tíz leggazdagabbja közül

Hírek2020. ápr. 5.Növekedés.hu

A koronavírus-járvány jelentősen megapasztja a világ leggazdagabb embereinek vagyonát. A tíz legvagyonosabb ember közül csupán Jeff Bezosnak, az Amazon alapítójának nőtt eddig idén a vagyona. A Bloomberg top 10-es listáján a legnagyobb idei veszteséget Bernard Arnault, a Moët Hennessy-Louis Vuitton (LVMH) luxuscikkgyártó cég elnök-vezérigazgatója volt kénytelen elkönyvelni.

Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatójának vagyona ebben az évben 2,69 milliárd dollárral nőtt a Bloomberg április 4-i – vagyis a tőzsdék pénteki zárása után közölt – adatai szerint. Ezzel a világ tíz leggazdagabb embere közül az egyedülinek számít, aki idén a koronavírus-járvány világszerte jelentkező negatív gazdasági hatási közepette is gyarapítani tudta vagyonát.

Az Amazon online áruház forgalmát ugyanis erősen növelte, hogy a karantén-intézkedések miatt jelentősen megugrott az online vásárlások mértéke.

A megnövekedett kereslet fedezésére az Amazon pár hete bejelentette, hogy 100 ezer új állást hot létre az Egyesült Államokban a raktározással és a kiszállítással kapcsolatos munkakörökben.

A világ leggazdagabb embereit tartalmazó, naponta frissülő Bloomberg-listán a tíz legvagyonosabb ember közül idén a legnagyobb veszteséget Európa leggazdagabb embere, Bernard Arnault, a Moët Hennessy-Louis Vuitton (LVMH) luxuscikkgyártó cég elnök-vezérigazgatója volt kénytelen elkönyvelni, vagyona közel 38 milliárd dollárral csökkent.

Arnault után Mark Zuckerberg, Warren Buffett és Bill Gates vagyona csökkent a legnagyobb mértékben (19,1; 18,9 és 16,1 milliárd dollárral) a Bloomberg-lista első tíz helyezettje között.  

A Bloomberg teljes, 500 személyt tartalmazó listáján természetesen nem csak Jeff Bezos vagyona nőtt idén. A Tesla alapítójának, Elon Musknak (26. a listán) a vagyona ugyanis 1,5 milliárd dollárral nőtt az év eddigi részében.

Emellett kiemelhető, hogy a home office-ban dolgozók körében igen népszerűvé vált Zoom videokonferenciás alkalmazást kifejlesztő Zoom Technologies alapító-vezérigazgatójának, Eric Yuannak (225. a listán) a vagyona idén 3 milliárd dollárral nőtt. (A Zoom alapító sikersztorijáról ebben a cikkben külön is írtunk.)

A vagyon változásának mértéke (összeg, milliárd dollár, 1. szám: a vagyon összege, 2. szám: az idei változás április 4-ig)

1

Jeff Bezos

118

2,69

2

Bill Gates

97

-16,1

3

Warren Buffett

70,3

-18,9

4

Bernard Arnault

67,7

-37,6

5

Mark Zuckerberg

59,3

-19,1

6

Steve Ballmer

56,5

-1,62

7

Larry Ellison

55,1

-3,72

8

Larry Page

53,8

-10,8

9

Rob Walton

52,7

-1,5

10

Jim Walton

52,5

-1,57

Forrás: Bloomberg