Végre egy jó hír - Hét hónapja a legalacsonyabb lett az amerikai infláció 

Hírek2022. okt. 13.MTI

A várt 8,1 százaléknál ugyan magasabb, 8,2 százalék volt a szeptemberi infláció az Egyesült Államokban, de ezzel együtt is ez volt hét hónapja a legalacsonyabb drágulási ütem a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, az U.S. Bureau of Labor Statistics jelentése alapján.

A fogyasztói árak szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek szeptemberben a várt 0,2 százalékkal szemben. Augusztusban 0,1 százalékos volt a havi szinten mért árindex.

Az erőteljes inflációs nyomás bizonyítékaként az élelmiszer- és energiaárak nélküli éves maginfláció 6,6 százalék lett szeptemberben, 1982 augusztusa óta a legmagasabb, egyúttal magasabb az augusztusi 6,3 százaléknál és a várt 6,5 százaléknál is.Az energiaár-index 19,8 százalékos volt a szeptemberrel végződő 12 hónapban, ami lassabb növekedés, mint az augusztussal végződő időszak 23,8 százalékos drágulása. Az élelmiszerindex 11,2 százalékot ért el.  

Havi bázison az élelmiszer- és energiaárak nélküli fogyasztói árak az augusztusival megegyező 0,6 százalékkal nőttek szeptemberben a várt 0,5 százalék helyett. Az energiaárak havi bázison 2,1 százalékkal csökkentek szeptemberben, az élelmiszerárak pedig 0,8 százalékkal nőttek.
https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm