Végülis a koronavírus a postai küldeményeken is megélhet?

Hírek2020. márc. 13.D.J.

Magyarországon a koronavírus miatt az árutartalmú küldemények száma visszaesett, főleg a Kínából érkező csomagoknál, de ennek oka lehet az is, hogy ebben a viszonylatban lassult a postai forgalom.

A „Journal of Hospital Infection” nevű orvosi lap azt írta, hogy ha a mostani betegség hasonlóan viselkedik, mint a többi koronavírus, akkor lehetséges, hogy fémen, műanyagon vagy üvegen akár 9 napot is kibírhat (szemben az egyszerű influenza vírussal, amely az élettelen felületeken két nap után meghal). Viszont ez idő alatt a betegséget akár a szappan vagy a meleg is megölheti.

A téma kapcsán azonban nincs közmegegyezés a szakértők körében.

Egy friss kutatás, melyben az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézete is részt vett más következtetésekre jutott. Az eredményeik szerint acél és műanyag felületeken csak 2-3 napig, míg rézen pusztán négy óráig marad aktív az új koronavírus. De a tudósok jelezték: a következtetéseik körül még sok a kérdőjel. Ezeket az eredményeket se lehet biztosra venni. Egyelőre a világon egyetlen olyan esetet se regisztráltak, amelynél valaki úgy lett beteg, hogy hozzáért egy fertőzött felülethez.

Emiatt egészen valószínűtlen, hogy valaki egy postai csomag miatt kapja el a járványt.

A Magyar Postánál kérdésünkre el is mondták: a külföldről érkező csomagoknál nincs szükség óvintézkedés bevezetésére, ebben a tekintetben az Országos Tisztifőorvos állásfoglalását tartják irányadónak, mely szerint „a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek”, ezért az üzemekben és a postákon elrendelt alapvető higiénés előírásokon kívül nem indokolt egyéb intézkedés bevezetése.

Mint hozzátették: a járvány terjedése óta számos ország vezetett be intézkedéseket, amelyek érintették a postai csomagküldeményeket is. A koronavírus miatt az árutartalmú küldemények száma visszaesett - főleg a Kínából érkezőké - de ennek oka lehet az is, hogy ebben a viszonylatban lassult a postai forgalom. Ami az óvintézkedéseket illeti: jelenleg fokozott fertőtlenítés van a postákon, valamint külön kézfertőtlenítő szert biztosítanak a munkatársaknak. Emellett március elején a Magyar Posta döntést hozott arról, hogy halasztja vagy törli a nagyobb létszámú rendezvényeit. A munkatársak lemondták vagy halasztották a hivatalos külföldi utazásokat, illetve szakmai programokat is. Hasonló intézkedéseket hozott a napokban a szlovák posta is. De Thaiföldön például ennél is messzebb mentek:

ott minden külföldről érkező csomagot fertőtlenítenek.