Koronavírus: utasbiztosítás nélkül egy lépést se!

Utazás2020. márc. 12.BGA
A rovat támogatója:

A koronavírus terjedése miatt percről-percre változnak az utazási szabályok. A megfelelő tájékozódás mellett az utasbiztosítás az egyik leglényegesebb szempont! Az is fontos, hogy mit tartsunk magunknál külföldön.

A Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. 

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte most különösen nélkülözhetetlen.

Lényeges, hogy amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek" között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában!

Amennyiben az utazás során kerül az adott terület vagy régió az „utazásra nem javasolt térségek" közé, a biztosítási fedezet kiterjed minden, a szabályzatban rögzített eseményre.

Amennyiben karanténba kerül az utas, pusztán a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, erre tehát „nem fizet" a biztosító. Ellenben fennáll a térítési kötelezettség, ha pl. sürgősségi orvosi ellátásra szorul az utas, vagy ha egyéb, a szabályzatban nevesített esemény történik. Az intézkedések szinte percről-percre változnak, az utasnak ezért folyamatosan kell tájékozódnia.

Fontos, hogy ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed a turista tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás, síelés vagy hegymászás esetében – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondja, csupán pár percet vesz igénybe a biztosítók legjobb ajánlatainak megtalálása a cég internetes felületén az utasbiztosítási kalkulátorral, és máris nagyobb biztonságban érezheti magát ebben a mostani helyzetben a turista.

Lényeges a konzuli szolgálat, egy-egy adott országról szóló híreit figyelemmel követni!

Ellenőrizze, hogy az útlevele, utazáshoz használt okmánya érvényes-e és – ha szükséges – rendelkezik-e megfelelő vízummal a cél-, illetve tranzit országokba. Ez a biztosítás megkötésénél is elengedhetetlen!  Egyes országok esetében az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ellenőrizze az adott ország részletes beutazási feltételeit honlapunkon, illetve az adott ország hivatalos honlapján (pl. külügyminisztérium, külképviselet).

Készítsen fénymásolatokat iratairól és utazás közben tárolja őket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában egy megbízható internetes honlapon, vagy e-mail fiókban.

Lépjen kapcsolatba háziorvosával, keresse fel az Országos Epidemológiai Központ (továbbá bizonyos esetekben az Egészségügyi Világszervezet WHO) honlapját és tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről.

Amennyiben az Európai Unión belül utazik, váltsa ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodása során igénybe veheti a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért elutazása előtt mindenképpen kössön biztosítást! 

Lényeges, hogy az útlemondás biztosítás kapcsán nem minősül káreseménynek, így nem jár kártérítés abban az esetben, ha a célországba az utazás kezdetén már nem lehet belépni, mert az adott terület felkerült az „utazásra nem javasolt térségek" közé. Ebben az esetben az utazási irodának fel kell ajánlania egy másik utat, vagy vissza kell adnia az utazásra befizetett összeget az utasnak, a 472/2017. (XII.28) kormányrendelet értelmében.

A szerződési feltételek kitérnek a díjvisszatérítés kérdésére is. Amennyiben egy korábban megvásárolt utasbiztosítást az ügyfél nem vesz igénybe, mert nem utazik el, a szerződés kockázatba lépése előtt a díjat a biztosítók visszatérítik. Lehetőleg több forrásból (utazási iroda, biztosítók, Konzuli Szolgálat, a fogadó ország honlapja, külképviselete) tájékozódjon a célország utazási körülményeiről. Ezen kívül a kulturális szokásairól, az ottani legfontosabb viselkedési szabályokról, jogi sajátosságokról és arról, mi a helyzet most a koronavírussal kapcsolatban.