Vegyesvállalatot alapított az MVM és a Roszatom

Hírek2020. júl. 13.Növekedés.hu

European Power Services (EPS) Zrt. néven vegyesvállalatot alapított az MVM Zrt. valamint a Roszatom állami konszern leányvállalata, a Rusatom Service Rt. Magyarországon.

A Roszatom MTI-nek küldött közleményében kiemelte, a magyar és az orosz fél által alapított vegyesvállalatban a felek egyenlő arányban tulajdonosok, ugyanakkor a European Power Services Zrt. az MVM csoport részeként végzi majd tevékenységét.

A vegyesvállalat létrehozásával össze kívánták kötni a Roszatom állami atomenergetikai konszern tudományos és termelési kompetenciáit az MVM csoport mérnöki és termelési kapacitásait, a szinergiával képesek lesznek a lehető leghatékonyabb együttműködésre az energetikai berendezések, létesítmények szervizelése terén, ami teljesen új lehetőséget teremt az üzleti tevékenység bővítésére az európai piacokon - írja a Roszatom.

Az MVM az MTI érdeklődésére közölte, hogy a EPS Zrt. a működését hét fővel 2020. július 8-án kezdte meg, a társaság alaptőkéje 5 millió forint.

Az MVM honlapján közzétett tájékoztatás szerint a vegyesvállalat elsősorban erőművi rendszerek és berendezések biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztési és karbantartási szolgáltatásokat nyújt hazai és más európai piacokon.Az MVM felidézi, hogy az MVM Zrt. és a Rusatom Service együttműködéséről 2018 októberében kezdődtek tárgyalások, majd a felek 2019. április 15-én egy vegyesvállalat alapítását célzó befektetői szándéknyilatkozatot írtak alá, a részvényesi megállapodást és a European Power Services Zrt. (EPS) alapszabályát 2020. május 11-én szignálták, a cégbíróság pedig a 2020. június 16-án bejegyezte a társaságot.

Az EPS üzleti tevékenysége többek között kiterjed az erőművi rendszerek, szerkezetek, alkatrészek biztonságának és hatékonyságának javítására, azok üzemeltetésének támogatására, illetve karbantartására és korszerűsítésére. A társaság továbbá speciális szakemberek képzésével, üzembe helyezési és leszerelési tevékenységekkel, illetve berendezések, szerszámok, pótalkatrészek, fogyóeszközök beszerzésével és szállításával foglalkozik majd.

Az MVM honlapján közzétett tájékoztatás szerint a EPS munkája elsősorban az MVM XPert Zrt., az MVM Titán Zrt., az MVM Nukleáris Karbantartó Zrt. és az MVM ERBE Zrt., valamint a Rusatom Service, és más, a Rosatom holdinghoz tartozó tagvállalatok kapacitásainak bázisán kezdődik el.

A felek lehetőségeket látnak a magyar és a környező - elsősorban a cseh, szlovák, ukrán és balkáni - piacokon való együttműködésben is - írja az MVM honlapján.