Veszélyben a benzinárstop

Hírek2022. dec. 1.Növekedés.hu

A MOL-nál elúszott a Dunai Finomító péntekre tervezett üzembe helyezése. Ha a problémát nem sikerül kezelni és hétfőn sem indul újra, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt - írja a VG.hu

Újabb, immáron a második hibára bukkantak a Mol százhalombattai finomítójában - írja a VG.hu.

A lapnál úgy tudják: a Dunai Finomítóban nyomáspróbát végeztek és eközben újabb csőrepedést tártak fel. Ez – pláne a jelenlegi helyzetben – súlyos probléma, mert azt vonja maga után, hogy a finomító üzembe helyezése nem lehetséges, amíg a hiba fennáll.

A Világgazdaság információi szerint az eset miatt a százhalombattai finomító újraindítását három nappal elhalasztotta a Mol az eredeti tervekhez képest.

A legutolsó forgatókönyv szerint ezen a héten pénteken, december 2-án este állt volna vissza a termelésbe a finomító, ez azonban jövő hétfőig, december 5-ig biztosan nem történik meg. Vagyis addig a finomító tovább áll, illetve részleges, legfeljebb 50–55 százalékos kapacitással működik. A VG.hu azt írja: ha a helyzet változatlan marad, akkor akár már decemberben szükségessé válhat a 480 forintos hatósági ár felülvizsgálata.

A százhalombattai finomítóban lényegében a nyár közepe óta tovább nem halasztható karbantartás zajlik. Nem kis projektről van szó, a Mol történetének legkiterjedtebb nagyszervizét bonyolítja. 

A napokban a kabinet egyértelművé tette, hogy az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos működése is szükséges a benzinárstop január utáni fenntartásához.

Előbbi is kérdéses, mert jövő héttől élesednek a EU-s olajra vonatkozó szankciók, utóbbi viszont már hosszú hónapok óta nem adott.