Hatalmasat fog drágulni a benzin?

Elemzések2022. nov. 21.HP

Az OECD országok teljes kőolajtartaléka 2004 óta nem látott mélypontra, avagy 4 milliárd hordó alá esett. A tartalékok apadása növeli a kőolajárak emelkedésének kockázatát. Mindeközben az Európai Unió orosz olaj ellenes embargója és az OPEC országok visszaeső olajkitermelése szűkíti az olajkínálatot. Irán partjainál pedig nemrég támadás ért egy izraeli tankerhajót. A geopolitikai kockázatok jelentősek.

A globális kőolajtartalékok 2004 óta nem látott mélypontra estek a Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján.

Az OECD országok teljes kőolajtartaléka 2004 óta először esett 4 milliárd hordó alá.

Mindeközben az Európai Unió orosz olaj ellenes embargója és az OPEC országok visszaeső olajkitermelése szűkíti az olajkínálatot.

Piaci szakértők szerint a dízel-piacon az ellátás komoly nyomás alá kerülhet.

Geopolitika

A geopolitikai kockázatok is jelentősek.

Amennyiben az északi áramlathoz hasonlóan megsérül az olajszállításért felelős kritikus infrastruktúra, akkor jelentős emelkedés következhet a kőolaj árfolyamában, illetve ezzel összhangban a benzinárakban.

Irán

Szintén növeli a feszültséget, hogy az egyik izraeli tankerhajót dróntámadás ért. A támadás mögött sajtóinformációk alapján közvetetten Irán állhatott.

A hajózási útvonalak biztonsága kiemelten fontos a térségben az energiapiac szempontjából. Az Irán partjainál található Hormuzi-szoros stratégiai jelentősége hatalmas, miután ezen a tengerszoroson halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj több mint egyharmada.

Kőolajárak alakulása

A kőolajárak az elmúlt hónapokban lefelé korrigáltak. Azonban a fenti kockázatok fokozódásával újra emelkedni kezdhet a „fekete arany” árfolyama.

WTI típusú kőolaj árfolyamának alakulása

WTI típusú kőolaj árfolyamának alakulása

Forrás: Investing.com