Világszinten áll Magyarország 4G lefedettségben

Hírek2023. máj. 18.MTI

Magyarország 4G lefedettségben világszinten élen jár - hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese csütörtökön Győrben, a távközlés világnapja alkalmából szervezett konferencián.

Lapsánszky András a Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke és az NMHH által 14. alkalommal megrendezett szakmai szimpóziumon elmondta, hogy az NMHH innovatív módon próbál "előre menni az időben és megsejteni a jövőt", hogy melyik technológia válik be, amelyhez aztán a frekvenciákkal kapcsolatos gazdálkodást igazítja.

Ennek egyik állomása volt, amikor a 3G hálózat és eszközök kivezetésére tettek javaslatot - mondta, hozzátéve, hogy ez megadta a lehetőséget arra, hogy a negyedik és ötödik generációs mobilhálózatokban és számos újgenerációs hálózatban megnyíljon az út a szélesebb spektrumú alkalmazások előtt.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a frekvenciák területén az ötödik generációs hálózatok markáns elemét képezik a jelenlegi hírközlés kihívásainak, mert még nem lehet tudni, hogy ez mekkora siker lesz a hírközlés piacán. A hatóság így ennek megfelelően figyeli a folyamatot és igazítja az újabb frekvenciatendereket, illetve az ezzel kapcsolatos gondolkodást.

Hozzátette, hogy az azonosítóknál ugyanez a kihívás, mert óriási igény van a hírközlési szolgáltatásokra. Ez globális kihívás, ami a hírközlés fogyasztása, főleg az adatfogyasztás és óriásadat forgalom fogyasztás iránt jelenik meg a világban.

Erre a kihívásra globálisan kell reagálni - mondta.

Kiemelte, hogy ebben az Európai Unió próbál élen járni, egységes szabályozási keretet biztosítani, haladva azzal a világban zajló versennyel, ami a régiók között zajlik.

Lapsánszky András beszélt arról is, hogy a hírközlési versenykörnyezetben olyan szabályozási igények is felmerülnek, amelyek korábban nem. Példaként említette a fogyasztóvédelmet, a digitális szolgáltatások vagy az óriásplatformok megjelenését.