Világvége hangulat uralkodott az IKEA új üzletének megnyitásakor

Hírek2018. aug 23.Növekedés.hu

Az IKEA megnyitotta első boltját Indiában: az első napon 40 ezer ember tolongott a bejutásért, amire még nem volt példa a bútorvállalat történetében. Az IKEA a következő hét évben főként Ázsiában kíván terjeszkedni, Indiában 25 új áruházat nyitnak a tervek szerint. Megnyitott Indiában az első IKEA áruház. Az óriási érdeklődésre ugyan számítani lehetett, hisz a cég folyamatos médiakampányt folytatott, az eredmény mégis megdöbbentette a vezetőket: már első nap 40 ezer ember akart vásárolni a híres svéd áruház hyderabadi üzletében. Az IKEA nemcsak népszerű bútorcsaládjairól híres, hanem a svéd húsgombócáról is, amely Indiában hiányozni fog a polcokról vallási okokból, helyette főként indiai ételeket lehet majd enni. A hyderabadi üzletben az ikonikus svéd húsgolyók helyett csirkéből és vegetáriánus alapanyagokból készült ételeket adnak majd, mivel a vásárlók többsége nem fogyaszt marha és disznóhúst.  A svéd multinacionális cég, amely forradalmasította a megfizethető, otthon is összeszerelhető háztartási bútorokat, Ázsiában terjeszkedik, mivel a hagyományos piacán lassul a növekedés, Indiában pedig nő az a középosztálybeli rétegnek a száma, akik megengedhetik maguknak a termékeiket.

Az IKEA 1,5 milliárd dollárt fektetne be Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságába és arra törekszik, hogy elcsábítsa a vásárlókat a helyi, családi kézben lévő üzletektől.
A cég a következő hét évben 25 boltot tervez nyitni országszerte. A hyderabadi üzlet hasonló méretű egy átlagos helyi indiai bevásárlóközponthoz, körülbelül 40 ezer négyzetméter. Az üzlet az előzetes bejelentések szerint
1000 terméket kínál majd és hozzávetőlegesen 950 alkalmazott fog a helyiek rendelkezésére állni. Évente több millió látogatót várnak.
A híres multinacionális céget Svédország leggazdagabb családja irányítja, az idén elhunyt alapító, Ingvar Kamprad vagyonát 73 milliárd dollárra értékelik, és világszerte több mint 400 IKEA található.  Magyarországon először 1990-ben Budapesten, az Örs vezér terén nyitotta meg kapuit a svéd cég, majd később még két áruház épült, egy Budaörsön, egy pedig Soroksáron. Idén februártól pedig már nem csupán az áruházakban, hanem online országos házhoz szállítással is elérhetők a termékek.