Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok az OTP-nél

Hírek2022. szept. 9.Növekedés.hu

Pályázatot hirdetett az OTP Bank a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együttműködve a városok és nagyközségek számára. A hazai nagybank által nyújtott vissza nem térítendő támogatásokkal olyan projekteket szeretnének segíteni, amelyek nem csupán a gazdasági lehetőségeket fejlesztik, de a fenntarthatóságot is erősítik és a helybéli lakosok életminőségét is javítják.

Vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a városi és nagyközségi önkormányzatok – illetve konzorciumaik – az OTP Bank által, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének partnerségével idén meghirdetett pályázaton. A kezdeményezés keretében a helyi gazdaság élénkítését vagy a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítására 12 pályázó összesen 50 millió forintot nyerhet. A pályázat szeptember 1-je óta nyújtható be az OTP Bank honlapján.  

Az infláció és az energiaárak emelkedése az önkormányzatok gazdálkodását is új kihívások elé állítja, ezért bizonyos fejlesztéseik is kérdésessé válhatnak. Ebben a helyzetben jelenthet komoly segítséget az OTP Bank pályázata, amely a helyi gazdaság élénkítését és a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítását támogatja. Sőt, a kezdeményezés a megalapozott pályázati dokumentumokkal az uniós források elnyerésének esélyét is növelheti az érintett települések számára. A hitelintézet két kategóriában várja az önkormányzatok, vagy azok részvételével alakított helyi konzorciumok pályázatait:

  • a „Fenntartható közösség” kategóriában például az energiafelhasználást mérséklő, vagy a helyi bevételeket növelő, hosszú távon fenntartható projekteket;
  • a „Fejlődő helyi gazdaságok” kategóriában pedig munkahelyteremtő, az üzleti lehetőségek kiaknázását segítő pályázatokat vár az OTP Bank.

A pályázattal az a célunk, hogy a legjobb terveket benyújtó települések ne csak gazdasági lehetőségeiket erősítsék, hanem lakosságmegtartó, munkahelyteremtő képességüket is. Ez ugyanis nem pusztán rövidtávú gazdasági érdek, hiszen a fenntarthatóságot szolgáló beruházások hosszabb távon a helybéliek és a környék lakóinak életminőségét is javíthatják

– mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A két szempont, hogy a tervezett beruházás mennyire fenntartható gazdasági-pénzügyi értelemben, valamint, hogy milyen mértékben járul hozzá a helyi életszínvonal növeléséhez, a pályázatok elbírálásánál is sokat számít. Az értékelést pontozásos rendszerben az OTP Bank és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által felkért szakmai zsűri végzi.  

Az önkormányzatok örömmel fogadnak és lehetőség szerint meg is ragadnak minden fejlesztési támogatást, amely segíti őket céljaik elérésében. Sok esetben az egészen apró támogatás is érdemi segítség, mert megalapozhatja a további, akár jelentősebb beruházásokat

– mondta Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A zsűri 2023. március 31-éig zárja le az értékelést, és kiemelten figyeli azokat az innovatív ötleteket és megoldásokat, amelyeket a helyi viszonyokhoz igazítva más települések is sikeresen átvehetnek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a kiírásban szereplő határidőig összeállítják a pályázatuk hivatalos tervdokumentumait, valamint el is számolnak a támogatással.

A pályázati dokumentumok 2023. február 24-ig nyújthatók be, a pályázat weboldalán.