Visszavásárolja a feleslegessé vált bútort az Ikea

Hírek2020. okt. 15.Növekedés.hu

A svéd nagyvállalat bejelentette: fenntarthatósági törekvései jegyében vásárlói az Egyesült Királyságban és Írországban áruházi utalványokért cserébe leadhatják szükségtelenné vált bútoraikat - olvasható az edition.cnn.com hírportálon. Az akció november 27.-én indul.

A „Visszavásároljuk” kezdeményezés keretében az „újszerű” állapotban lévő darabokat az eredeti ár 50, a „nagyon jó” állapotúakat 40, míg a „megkímélt” minősítésű bútorokat annak 30 százalékáért veszik vissza,

közölte az Ikea.

Az érintett bútornak – beleértve a ruhásszekrényeket, könyves-és egyéb polcokat, székeket és asztalokat – összeállított formában kell visszavételre ajánlani.

A vállalat közleménye szerint a programot a „Fekete Péntek”-hez időzítették. Az átvett bútorokért járó utalványoknak nincs lejárati ideje, hogy ezzel is gátat vessenek a „fenntarthatatlan fogyasztási szokások klímaváltozásra gyakorolt hatásának”.

"Az újrahasznosítás egy üzleti lehetőség és egyben a felelősségtudat elismerése is. A klímaválság mindannyiunktól megköveteli, hogy gyökeresen újragondoljuk fogyasztási szokásainkat” mondta Hege Sæbjørnsen, az Ikea Egyesült Királyságért és Írországért felelős fenntarthatósági ország-menedzsere.

Az Ikea online forgalma a járvány során jelentősen fellendült, mivel több millió embernek lakásában iskolát és irodát kellett kialakítania. Az online értékesítés az augusztusban végéig eltelt 12 hónap 45 százalékkal emelkedett. A vállalat honlapja 4 millió látogatást rögzített.

A hazai IKEA-tól kapott információ szerint Budapesten is elindult a használt bútorok visszavásárlása.
Mint az oldalon olvasható, az IKEA megvizsgálja, hogy a bútor használható-e még valaki más számára, és amennyiben igen, küldenek egy árajánlatot. Ez a legtöbb termék esetében az eredeti vételár 30 százaléka. Az árajánlat lehet magasabb is, amennyiben a bútor alig használt vagy kifejezetten jó állapotban van.