A hidegebb időjárás nagyon kedvez a koronavírus terjedésének

Hírek2020. okt. 15.H. É.

Más felsőlégúti betegségekhez hasonlóan a koronavírus terjedésének is kedvez a hideg.

A Jakab Ferenc professzor vezette pécsi virológiai labor munkatársai facebook oldalukon tették közzé az ausztrál tudományos és innovációs ügynökség, a CSIRO által nemrég publikált ábrát, amely kiválóan szemlélteti a hidegebb idő jelentette kockázatot a koronavírus-fertőzésben.

Az ausztrál és a magyar szakember is arra igyekeznek ezzel felhívni a figyelmet, hogy a tél közeledtével a vírusnak kedveznek a körülmények. Mint minden légúti vírus esetében, a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek kedvezőbbek alacsony hőmérsékleten, amit fokoz, hogy az emberek zárt térben tartózkodnak, ami elősegíti a fertőzések terjedését. Mindezzel az egyéni védelem szükségessége - a maszk, a távolságtartás és a kézmosás - még inkább előtérbe kerül.
Az üzenet nem a pontos számokban és napokban van - hangsúlyozzák -, hanem a jelenségben, hogy milyen jelentős mértékben megnő a fertőzőképességi idő különböző felületeken a külső hőmérséklet csökkenésével. Ez részben magyarázza a húsüzemekben tapasztalt gócpontosodást is - jegyzik meg.