Visszavonul a hazai festék-óriás alapítója

Hírek2021. nov. 25.D.F.D.

Hatalmas változás előtt áll a Poli-Farbe festékgyártó. A cég alapítója és egyben ügyvezetője, Szabó Antal visszalép az operatív munkavégzésről. A vállalat élére két új ügyvezető kerül majd idén év végén, de Szabó Antal is részese marad majd a vállalkozás életének, mint tanácsadó és tiszteletbeli elnök.

Két új ügyvezető

Idén év végén visszalép Szabó Antal, a Poli-Farbe festékgyár ügyvezetője és egyben alapítója a napi, operatív munkavégzéstől, és a továbbiakban tiszteletbeli elnökként, alapítóként, valamint tanácsadóként lesz jelen a Poli-Farbe és a Śnieżka Csoport életében, a stratégia kialakításában, valamint az eredmények nyomon követésében - tudtuk meg a vállalat által szervezett zártkörű sajtóeseményen. Az ügyvezetést két jelenlegi igazgató veszi át: Kovács Bernadett értékesítési igazgató és Nagy Armand ellátási lánc igazgató. 

Szabó Antal, a Poli-Farbe festékgyár alapítója és ügyvezetője

Közös döntést hoztak

A leköszönő ügyvezető kiemelte, hogy a döntést közösen hozták meg a lengyel többségi tulajdonos FFiL Śnieżka SA elnökével, Piotr Mikruttal, valamint a Śnieżka Csoport vezetőségével, hiszen a legfontosabb cél, hogy a Poli-Farbe továbbra is a térség dinamikusan fejlődő, meghatározó, sikeres nagyvállalata maradjon. Szabó Antal a megmaradt Poli-Farbe üzletrészét jelenleg nem tervezi eladni. A Szabó család tulajdonában jelenleg 20 százalékos tulajdonrésszel bír a Poli-Farbe-ban, a maradék 80 százalékot pedig a lengyel anyavállalat birtokolja - hangzott el az eseményen. 

A változás természetesen sohasem könnyű, de őszintén hiszek abban, hogy a megújuláshoz folyamatos változásra van szükség. Ezt vallottam egész eddigi pályafutásom alatt is. Most azonban elérkezett az idő, hogy az operatív feladataimat letegyem, átadjam a fiatalabb kollégáimnak, tiszteletbeli elnökként, alapítóként és tanácsadóként azonban a háttérből továbbra is segíteni fogom a munkájukat, vagyis nem engedem el a Poli-Farbe kezét

– fogalmazott Szabó Antal.

Hozzátette: életében eddig kétszer lépte át a saját árnyékát, először a 2000-es évek elején, amikor felismerte, hogy a cég további fejlődéséhez új gazdasági és kereskedelmi szakemberekre is szüksége van, a másodikra pedig most készül. A Poli-Farbe a kezdetek óta hosszú távú célok megfogalmazására, a folyamatos megújulásra és fejlődésre törekszik, mindemellett megbízható minőségű termékeket kínálva a szakemberek és felújítók számára. A Vállalat további sikeres fejlődésének garanciája a két új ügyvezető erős képviselete. A cél most is, a stabilitás és az innovatív gondolkodás megőrzése - hangsúlyozta.

Mindez nem jelenti a visszavonulásomat vagy a nyugdíjba vonulásomat. A jövőben a stratégia kialakításában, az eredmények nyomon követésében és a partneri kapcsolatok ápolásában fogok kiteljesedni. Több időt és energiát szánok az olyan, szívemnek kedves területre is, mint a társadalmi szerepvállalás, amelyet eddig is a cég meghatározó feladatának tartottam

- húzta alá.

31 éve indult

A bócsai székhelyű Poli-Farbe festékgyár magyar családi vállalkozásként indult 1990-ben. Mára európai jelentőségű céggé nőtte ki magát és a lengyel Śnieżka Group tagja. A több festékgyártót tömörítő vállalat csoporton belül az anyavállalat után a Poli-Farbe a második legjelentősebb cég a bevételei alapján. A Poli-Farbe tulajdonosai 2019 februárjában írtak alá együttműködési megállapodást az FFiL Śnieżka SA-val. A két vállalat célja egy és ugyanaz, amelyet a jövőben az új ügyvezetők és a Śnieżka Csoport is szem előtt tart: korszerű, minőségi és felhasználóbarát termékek gyártása, amelyek a legszigorúbb jogszabályi előírásoknak is megfelelnek. A magyarországi gyártás dinamikusan fejlődik, a magyar szakemberek hozzáértése szükségszerű és előremutató - tudtuk meg.

Nehéz folyamat a generációváltás

Ahogyan Szabó Antal fogalmazott, a generációváltás minden vállalkozás életében nagyon nehéz és felelősségteljes folyamat, hiszen nemcsak a saját családjáért, hanem a vállalat összes munkavállalójáért is felelősséggel tartozik. Ezért is volt számára kulcsfontosságú, hogy a 2022. január 1-jétől életbe lépő kettős ügyvezetést jelenlegi igazgatókra bízza, biztosítva ezzel a Poli-Farbe további sikeres fejlődését, valamint a Vállalat és a Csoport közötti hatékony együttműködést.

A Csoporton belüli szervezetfejlesztésnek megfelelően Kovács Bernadetthez a kereskedelem és a marketing, míg Nagy Armandhoz az ellátási láncot alkotó területek – a beszerzés, forgalmazás, raktározás, logisztika –, illetve a K+F tevékenység, a minőségirányítás, a termelés, a beruházás és üzemeltetés, az IT tartoznak majd. A két ügyvezető által közösen felügyelt területek pedig a pénzügy és a humán erőforrás lesznek.

Kovács Bernadett, jelenleg értékesítési igazgató, a leendő kereskedelem és a marketingért felelős ügyvezető

Kovács Bernadett, aki 2021 márciusa óta Csapatunk tagja, garantálja a friss perspektívát, az új megközelítés lehetőségeit, míg Nagy Armand, aki 2016-ban kezdett dolgozni a Poli-Farbénél, megfelelően tudja képviselni a tapasztalatot a Vállalat vonatkozásában

– fogalmazott a jelenlegi ügyvezető.

Nagy Armand, a jelenlegi ellátási lánc igazgató, a leendő beszerzésért, forgalmazásért, raktározás és logisztikért, a K+F tevékenységért, a minőségirányításért, a termelésért, a beruházás és üzemeltetésért, illetve az IT részlegért felelős ügyvezető

Szabó Antal mindkét utódjának kiválasztásában részt vett, a jövőben pedig tanácsadóként támogatja az új ügyvezetők napi munkáját biztosítva ezzel a folytonosságot és a stabilitást a vállalat életében - hangzott el.