Rekord évet zárt a hazai festék óriás, soha nem látott lakásfelújítási boom tüzelte a piacot

Siker2021. júl. 5.Dajkó Ferenc Dániel

Közel 10 százalékos árbevétel növekedés mellet megduplázta a profitot a Poli-Farbe. Óriási bővülés a festékpiacon, a prémium szegmens felé tolódó kereslettel. Az emberek felújításra költötték a nyaraláspénzt, ráadásul a felújítási támogatások is fűtötték a piacot.

Nagyon jó évet zárt tavaly a Poli-Farbe, a lengyel festékipari óriás, a Śnieżka Csoport magyarországi tagvállalata. A Poli-Farbe összes árbevétele 2020-ban, az előző évi 13,25 milliárd forintról 9,5 százalékkal 14,51 milliárd forintra nőtt, miközben az üzemi és adózott profitja egyaránt több mint két és félszeresére ugrott, így az üzemi eredmény 2,476 milliárd forintra emelkedett az adózott profit pedig 2,287 milliárd forinton alakult 2020-ban – hangzott el a vállalat sajtóeseményén.

A Poli-Farbe egyébként a lengyel anyavállalat után a második legjelentősebb tagja a csoportnak, ami a hazai gyár jövőjére nézve nagyon előnyös.

Soha nem tapasztalt „felújítási boom”

Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezetője a 2020-as évet értékelve elmondta, hogy a második negyedévben soha nem tapasztalt „felújítási boom” kezdődött.

Poli-Farbe Szabó AntalSzabó Antal a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezetője és Piotr Mikrut a FFiL Śnieżka SA vezetőségi elnöke

Úgy tűnt, mindenki felújít, barkácsol vagy kertet rendez, akit a járvány miatti korlátozások otthonmaradásra kényszerítettek

fogalmazott.

Kiemelte, hogy piackutatásuk alapján a termékválasztásban a vásárlóknak nagyon fontos hogy ismert megbízható márkát válasszanak, ami a Poli-Farbe számára nagyon kedvező, hiszen régóta ismert szereplő a piacon.

A felújítási hullámot több egyéb hatás, például az otthon felújítási támogatás mellett az is mozgathatta, hogy sokan az utazásra el nem költött félretett pénzüket inkább otthonuk kényelmesebbé, szebbé tételére fordítottáktette hozzá.

A piacot a korábbi évek trendjeinek megfelelően továbbra is a prémium termékek térnyerése jellemzi – emelte ki.

A Poli-Farbe is fejlesztett tavaly

Poli-FarbeA Poli-Farbe telephelye

Azonban nem csak a háztartások végeznek felújításokat, hanem a Poli-Farbe is, ugyanis tavaly telephelyi épületfelújításokra, korszerűsítésekere a cég jelentős összegeket fordított, többek között megépült egy alkalmazás technikai tesztekhez, képzésekhez használható helyiség. A telephelyi fejlesztések tortájából a legnagyobb szeletet természetesen az új termelést támogató eszközök, festéküzemi gépek üzembe helyezése alkotja, amelyek a termelési hatékonyságot hivatottak növelni, például egyik gyártócsarnokuk pontforrását modernizálták.

Poli-FarbeA telephelyi fejlesztések tortájából a legnagyobb szeletet természetesen az új termelést támogató eszközök, festéküzemi gépek üzembe helyezése alkotja.

Az egész festékpiac szárnyalt

Ha az egész festékpiacot nézzük, akkor is növekedés tapasztalunk – hangzott el. A GfK adatai szerint a magyar festékpiac 12 százalékkal bővült tavaly miközben az árak 7 százalékkal emelkedtek. Mennyiség tekintetében a zománcok kivételével szinte minden festékkategóriában növekedés volt tapasztalható 2019-hez képest. A festékkategóriák között nem történt nagyobb átrendeződés, csak a favédelem kategória súlya nőtt, jelezve, hogy a pandémia idején a kertfelújítások is előtérbe kerültek.

A vásárlási szokások jelentősen nem váltottak, a szakkereskedések szerepe továbbra is kiemelt, hiszen a festékek 64%-a ezekben az üzletekben talált gazdára, viszont a barkácsáruházak is már évek óta felfelé jönnek a piacon ez a jelenség tavaly is folytatódott, így 2020-ban már a festékforgalom 25 százalékát már ők bonyolították.

Szín trendek

A festék szín trendek alakulásával kapcsolatban a sajtóeseményen elhangzott, hogy a lakberendezésben 2021-ben előtérbe kerültek a természetet idéző színek és minták, ez a „festékdivatra” is rányomja a bélyegét: a harsány színek nagy felületen való használatát felváltották a lágy pasztell és teltebb meleg színek. A trendszínek meglepően széles skálán mozognak, így a bézs és barna számos árnyalata, a kék, a zöld, az okkersárga vagy a terrakotta vörösessége egyaránt divatos a falakon.