Vizsgálat indult az Elf Bart áruló két szlovák céggel szemben

Hírek2022. jún. 28.MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük az Elf Bar terméket is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint az ELF BAR VAPE - Bensons Europe s.r.o. és a Vaper s.r.o. weboldalukon vélhetően azt a hamis benyomást keltik, hogy a termékek jogszerűen forgalmazhatók, holott mind a nikotint tartalmazó elektronikus cigaretták, mind a nikotinmentes dohányzást imitáló elektronikus eszközök ízesített változatainak forgalmazása és távértékesítése Magyarországon tiltott.

Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet a magyar fogyasztókkal szemben, mivel a vásárlók a cégek honlapjai alapján - tévesen - legálisan árusíthatónak gondolhatják a termékeket - írják a közleményben.

Mint arról már korábban beszámoltunk, itthon is egyre népszerűbb a fiatalok körében az Elf Bar, pedig ez a dohányzást imitáló eszköz roppant káros lehet az egészségre.

A cigaretta csempészek mostanában átszabták a kínálatukat. Rájöttek, hogy többet kereshetnek, ha egy újfajta terméket, az Elf Bart kezdik el teríteni.

Ez egy akkumulátoros, dohányzást imitáló eszköz, amely előre fel van töltve nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal. Itthon a kereskedelme, a birtoklása és a vásárlása is illegális. Akit Magyarországon illegális Elf Bar értékesítésen kapnak, az 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírságot is kaphat.

Roppant veszélyes lehet az egészségre: olyan Elf Bar is létezik, amelyben annyi nikotin van, mint 16 doboznyi cigarettában.

Ízesítve különféle rajzfilmfigurákkal díszitve árulják, gyakran általános iskolásoknak. Van amelyikből több ezer slukkot lehet venni.

Az Elf Bar népszerűségét jelzi, hogy a Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság egy ellenőrzésen nem csak 15 ezer karton zárjegy nélküli cigarettát talált, hanem mellette hatezer Elf Bart is. Olcsón lehet beszerezni és drágán lehet értékesíteni óriási haszonnal.