A Hezbollah új vezetőjét is kilőtte az izraeli hadsereg

Hírek4 órájaNövekedés.hu

A katonai szervezet vezetőjére még október elején csaptak le, most jelentették be hivatalosan.

Egy bejrúti légicsapásban a Hezbollah következő vezetőjét megölte az izraeli hadsereg - írja a Guardian izraeli forrásokra hivatkozva.

Az izraeli hadsereg kedd esti közleményében megerősítette, hogy Bejrút egyik negyedében a légicsapásban meghalt Hasem Szafieddine és Ali Husszein Hazima, a Hezbollah hírszerzési vezetője, összesen 25 Hezbollah vezető.

A csapásra még október elején került sor, az izraeli hadsereg most ismerte el hivatalosan először azt is, hogy Hasszan Naszrallah Hezbollah vezető megölése mögött is az izraeliek álltak.

Szafieddine a Hezbollah döntéshozó szervezetének vezetője volt, már évek óta Naszrallah utódjaként emlegették, akinek unokatestvére volt.

Az izraeli hadsereg október 3-i bejrúti légicsapása óta nem lehetett tudni, hol tartózkodik. Az izreli hadsereg akkor bejrúti egy föld alatti bunker ellen hajtott végre csapást. 

A Hezbollah egyelőre nem válaszolt a bejelentésre.

Így a Hezbollahnak egyetlen közismert vezetője, Naim Kasszem a szervezet főtitkár-helyettese maradt, aki Naszrallah halála után a szervezet nevében a médiában is megnyilvánult.

Mint arról beszámoltunk, válsággal fenyeget a Hezbollah és Izrael libanoni háborúja, amiből a libanoniak szeretnének kimaradni, de nem tudnak.

A többségében siííta menekültek elárasztották a szunnita és maronita keresztény területeket is, ahol eddig is törékeny volt az egyensúly. Az izraeli csapások elől menekülők okozta helyzet ismét kiélezte az ellentéteket Libanonban, ahol félő, hogy az 1990-ben zárult 15 éves polgárháború akár ki is újulhat a gyenge központi kormányzás miatt.

Több mint 1 millió ember menekül az Izrael és a libanoni síita fegyveres csoport, a Hezbollah háborúja elől, és Izrael bombázása veszélyezteti a három fő libanoni vallási csoport közötti kényes egyensúlyt.Libanont már korábban is majdnem elpusztította a vallási ellentét. Az 1990-ben véget ért 15 évig tartó polgárháború vallási szempontból kettéosztotta az országot és fővárosát. A következő évtizedekben a politikai vezetőkké vált hadurak egymás ellen fordították a közösségeket.

Izrael katonai fellépése síita családokat űz el otthonaikból, túlnyomórészt keresztény és szunnita területekre, fokozva a régi sérelmeket és a közösségek közötti erőszak veszélyét egy felfegyverzett kis országban.

Az egyre szélesedő izraeli légicsapások szándékos politikai célja az, hogy szembe állítsa a közösségeket egymással

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hezbollah elleni felkelésre buzdította a libanoniakat, mert különben „egy hosszú háborúra kell számítani, amely pusztításhoz és szenvedéshez vezet úgy, mint Gázában”.

Az iráni támogatással működő Hezbollah és Izrael közötti egy éve tartó háború, az izraeli légi csapások és az ebben a hónapban indult szárazföldi invázió miatt több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Emberek ezrei menekültek el Bejrút déli részéről, Dél-Libanonból és a Bekaa-völgy keleti részéből, amelyek többsége síita terület, ahol a Hezbollah meghatározó erőfölénnyel rendelkezik.