3 tulajdonság, ami minden sikeres startup alapítóra jellemző

HR2021. ápr. 18.B.F.

Mi teszi a tökéletes startup-alapítót? Ez a millió dolláros kérdés, amelyre kevesen tudják a választ. Egy kockázatitőke-befektető megosztotta a kérdéssel kapcsolatos elképzeléseit.

Jenny Lee, a Szilícium-völgy központjában működő GGV Capital számára több százmillió dolláros befektetéseket kezel, továbbá számos kínai startupot vitt tőzsdére az Egyesült Államokban. A Forbes magazin a legfontosabb kockázatitőke-befektetők közé sorolja. 

Lee a szingapúri Money 2020 Asia pénzügyi konferencián egy előadás keretein belül arról beszélt, minek köszönhetik az olyan kínai és délkelet-ázsiai nagyszabású startupok, mint az Alibaba, a Xiaomi és a Grab alapítói, hogy viszonylag hamar támogatásra leltek karrierjük kezdetén. 

Vízió 

Mindenekelőtt a jó startup alapítónak rendelkeznie kell reális jövőképpel

- mondta Lee. Az nem elég, ha csak azt mondogatja, hogy meg szeretné változtatni a világot. Az alapítóknak valóban behatóan kell ismerniük a vállalkozásuk "játéktervét". A jövőkép fogja vezetni őket a következő 5, 10, 20, 50, 100 évben. Ez a vállalat lényege, a magja.

Mint ilyen, az alapítóknak képesnek kell lenniük arra, hogy tisztázzák elképzeléseiket, és ezeket kivitelezhető napi feladatokra osszák.

Jack Ma, az Alibaba kínai technológiai óriás - Lee egyik legelismertebb befektetése - alapítója például nagyon jó ebben. Ma 1999-ben hozta létre az e-kereskedelmi webhelyet azért, hogy segítse a kis- és középvállalkozásokat, hogy globálisan folytathassák üzleti tevékenységeiket. Azóta csapatával ezt a célt minden növekedési stratégiájuk középpontjába állítják - mondta Lee.

Nagyon fontos, hogy ez (a jövőkép) egy konkrét küldetéssé kristályosodjon, amelyet fel lehet osztani a felső vezetés, a középvezetőség, majd a helybéli munkaerő között végrehajtható feladatokként.

Ellenálló képesség

Második fontos tulajdonság, hogy a sikeres alapítók önuralmat gyakorolnak a kudarchelyzetekben

- jegyezte meg a szingapúri befektető.

Lee sok olyan céggel találkozott, amelyek közel álltak az „elbukáshoz”. De egy kis plusz időráfordítással az alapítók újra „felépítették magukat”, és olyan dolgokra fordították vagyonukat, ami az üzlet szempontjából elengedhetetlen volt.

Az ellenálló képesség kulcsfontosságú. A képesség, hogy folytathassuk a munkát, ha látszólag minden ellenünk van.

Alkalmazkodóképesség 

Lee szerint az alkalmazkodóképesség lényeges ahhoz, hogy egy startup alapító fenn tudjon maradni a mai gyorsan változó üzleti környezetben.

Startup alapítóként nap mint nap változások előtt állsz - mondta Lee, aki húszas évei végén repülőgépmérnökből lett kockázati tőkés, és ma már kiemelkedő tekintély a kínai technológiai színtéren.

Úgy gondolom, hogy az alkalmazkodóképesség - az a képesség, hogy azonnal felmérjük a helyzetet, reflektálunk rá, és rövid időn belül egy tervvel állunk elő, azt mondanám, hogy ez a legfontosabb készség.