Ezek lehetnek 2021 legjobb hazai befektetései

Pénzügy2021. jan. 1.Harsányi Péter

Magyar Telekom, ANY Biztonsági Nyomda és Waberer’s. E három részvény teljesíthet a legjobban a magyar részvénypiacon 2021 során Cinkotai Péter, a KBC Equitas vezető elemzője szerint.

Kemény éven van túl a hazai részvénypiac, a magyar tőzsde teljesítményét legjobban jelző BUX index ugyanis látványos mínuszban is állt a koronajárvány közepette. Ez persze nem annyira meglepetés, mivel az index súlyozását tekintve a bankszektor vagy éppen az energiaipar az OTP és a Mol kapcsán erősen érintve volt – fejtette ki Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

November elejétől viszont látványosan feltámadt a hazai piac és a 32 ezer pontos szintről majdnem 42 ezer pont fölé pattant fel a BUX index december közepére.

Az év közben látott több mint 30 százalékos visszaesés így az év végére egyre szebb képet festett és a magyar tőzsde is elkezdett felülteljesíteni.

A „value”, vagyis az értékalapú részvények javuló teljesítménye közép- és hosszú távon is segíthetik a magyar piacot, de a szélesebb körű fundamentális kilátások is erősnek tűnnek.

A 12 havi előretekintő P/E ráta (részvényárfolyam/egy részvényre jutó nyereség ráta) a mostani megindulás után is csak 10 közelébe került, ami az elmúlt 5 év átlagát is csak éppen, hogy elérte.

Cinkotai Norbert rámutatott, más piacokkal szemben a BUX index árazása viszonylag olcsó maradt.

Ez pedig főleg a nagypapírok növekvő eredménytermelésével magyarázható, amit a javuló járványhelyzet is remélhetőleg segít majd 2021-ben.

Erős lehet a Telekom

Erős éve lehet jövőre a Magyar Telekomnak is, ami az idei évben kimondottan gyengén szerepelt, közel 15 százalékot veszített év elejéhez képest az árfolyam, bár ebben az osztalékhatás is benne volt. A járványhelyzet sok szempontból növelte a költségeket, a különböző kedvezmények pedig bevételi oldalon okoztak kimaradásokat, hasonlóan a SI/IT szegmensnél.

2021 ebből a szempontból kedvezőbb időszak lehet, miközben a Digivel kapcsolatos kockázatokat talán egyre kevésbé veszik már figyelembe a befektetők az utóbbi évek fejleményei, illetve annak hiánya tükrében. A cég bevételeit ezzel párhuzamosan segíthetik a növekvő adatbevételek, és az 5G is komoly lehetőségeket jelenthet idővel – tette hozzá a KBC Equitas vezető elemzője.

A telekom szektor nem számít drágának, értékeltségét tekintve pedig a Magyar Telekom is inkább az olcsóbb papírok közé tartozik.

Ami fontos lehet, az az osztalékpolitika változása. A befektetők feltehetően örülnének egy kiszámítható és világos stratégiának. Ugyanakkor a ki nem fizetett osztalék az árfolyamban is tükröződhet, mint részvényesi érték, csökkentve az eladósodottságot.

Azt is látni kell, hogy a Telekom rendelkezik a hazai nagypapírok közül a legnagyobb felértékelődési potenciállal, legalábbis a Bloomberg elemzői konszenzusa alapján.

Bár a múltban is optimisták voltak a céget követő szakértők, a vírushelyzet javulásával erősödhetnek a Telekom kilátásai és a piaci értékítélet is kedvezőbbé válhat.

ANY Biztonsági Nyomda

Eddig stabil osztalékfizető részvényként tekinthettünk az ANY Biztonsági Nyomdára. Az idei év sok mindent felülírt, azonban hosszabb távon stabilnak látja Cinkotai Norbert a vállalat jövőjét. Ezt bizonyítja, hogy az idei nehéz környezetet is viszonylag jól át tudta vészelni a vállalat.

2020 során eddig végig nyereségesen tudott működni a cég, bár a járványhelyzet által legjobban érintett második negyedévben szinte teljesen elolvadt a vállalat profitja. Idén persze korántsem lehet a tavalyihoz hasonló bevételre számítani a negatív hatások és a tavalyi évi magasabb bázis (például a választási nyomtatványok egyszeri bevételei) miatt.

Az év első három negyedévében nagyságrendileg 20 százalékkal esett vissza az árbevétel és 45 százalékkal volt alacsonyabb az adózott eredmény. Az exportbevétel viszont alig több mint 10 százalékkal mérséklődött. A következő években is leginkább az exporttevékenység alakulására figyelhetünk a Nyomdánál. A társaság nemrég egy 1,1 milliárdos beruházást jelentett be, amely részben támogatásból fog megvalósulni, amely az export bővüléséhez is hozzájárulhat.

Természetesen kockázatok még maradtak a közeljövőre nézve is, hiszen a járványhelyzet negatív hatásai még fennállnak.

Két-három éves időtávra tekintve a következő választások már pozitív hatást fejthetnek ki a bevételekre. A stabilabb növekedést emellett az exporttevékenység is támogatja.

Amennyiben a Nyomda árfolyamát nézzük a márciusi esés jó részét már le tudta dolgozni a részvény, miközben a korábbi 1400 forint feletti csúcspontoktól még elmarad – mondta el Cinkotai.

Figyelembe véve az idei osztalék eredménytartalékba történő helyezését, illetve a várható idei évi profitot, jövőre is maradhat tér az osztalékfizetésre. Ez ismét növelheti az érdeklődést a részvények iránt, ahogyan ez az elmúlt években is tapasztalható volt.

Fordulat előtt a Waberer’s?

Sötét lónak tűnik a jövő évi versenyfutásban a Waberer’s, ahol fontos változások zajlottak le az utóbbi hónapokban. Tőzsdei debütálása óta nem volt különösen erős a cég teljesítménye, a 2017-es piacra lépést követően volt olyan pont, ahol már durván 90 százalékos mínuszt mutatott az árfolyam.

A koronajárvány ebből a szempontból nem jött jókor, viszont előnye is lehet ennek a negatív folyamatnak. A Waberer’s a problémákkal ugyanis kristálytisztán szembesült, az erre adott válasz pedig egy teljes fordulat lehet, amit a tulajdonosi körben lévő változások is jól mutatnak – tette hozzá Cinkotai Norbert.

Március óta már duplázott az árfolyam, amivel ugyan még igen messze van a bevezetéskori 5000 forint körüli árszinttől a papír, de kifejezetten kedvező a grafikonon lévő fordulat. A háttérben lévő folyamatok javítása természetesen nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Emiatt nem árt óvatosan állni a történethez, de kedvező esetben nagyon szép tőzsdei sztori kerekedhet ki a Waberer's-ből - világított rá a KBC Equitas vezető elemzője.