A Google volt karrier coacha szerint ezt kell tennie, ha úgy gondolja, főnöke nem kedveli

HR2018. feb. 7.Növekedés.hu

Nagyon fontos milyen kapcsolatban vagyunk a felettesünkkel. Amellett, hogy ők határozzák meg a juttatásokat, rengeteget lehet tőlük tanulni, de a jövőben akár segítséget is várhatunk tőlük, hogy megvalósítsuk a karrier céljainkat. De nem mindenkinek jó a kapcsolata a főnökével. Egy 7000 főn végzett 2015-ös Gallup közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 50 százaléka azért hagyta ott a munkáját, mert meg akart szabadulni borzalmas főnökétől. De mit lehet csinálni, ha a főnök nem kedvel? Jenny Blake-nek van erre válasza, aki nem mellesleg karrier coach, a Google mentorálás programjának egyik alapítója és egy karrier könyv írója, melyben azt elemzi, hogyan érjük el céljainkat (Pivot: The Only Move that Matters is Your Next One). Blake az EAR formula alkalmazását javasolja, ami az angol event (esemény), action (cselekedet) és result (eredmény) szavak kezdőbetűjének a rövidítése. Kezdeményezzen egy professzionális és őszintebeszélgetést a főnökével mielőtt még a frusztrációk és a félelmek eluralkodnának magán! Az első lépés (azaz az event rész), hogy keressünk egy nemrég történt eseményt, ahol úgy éreztük, hogy a főnökünk láthatóan nem kedvelt vagy úgy tűnt nem kedvel minket. Emlékezzen vissza, hogy mi történt vagy, hogy mit érzett, akkor, amikor az eset történt.

„Vegyünk egy példát!”- mondja Blake- „A főnököd a legutolsó meetingen úgy beszélt hozzánk, vagy úgy kommentálta mondandónkat, ami nem esett jól és emiatt elbátortalanított.”
Ha sikeresen visszaidézte a történteket, beszélje ezt meg négy szemközt a főnökével.
„ Valami olyasmit kell mondani ilyenkor, hogy úgy érzem, hogy van egy kis feszültség közöttünk, csak gondoltam megkérdezem te is így gondolod-e.” Mondja Blake. Ha a főnök nem érti mire gondolunk, akkor felhozhatjuk a példát, ebben az esetben a meetingen történteket. Ez az “action” rész.

„Legtöbbször ez csupán egyszerű félreértés a különböző kommunikációs stílusok miatt ” - mondja Blake- „ ezért, próbáld meg minél semlegesebben megközelíteni a helyzetet.”
Ezután remélhetőleg a főnök felvet egy megoldást és úgy sétálhat ki tőle, hogy sikeresen megoldotta problémáit (result rész) és a főnök és felettes kapcsolata újra sínre került. Ha viszont nem így történik, akkor a legjobb ha a HR-esek segítségét kérjük. Ilyenkor az áthelyezés cégen belül illetve kívül marad az egyetlen megoldás - írja a CNBC.