Biden szóvivője: ez a legjobb karriertanács, amit valaha kaptam

HR2021. ápr. 21.B.F.

A 42 éves Jen Psaki jelenleg a Fehér Ház 34. szóvivőjeként dolgozik Biden elnöksége alatt. Nem először végzi a munkát ekkora nyomás alatt, korábban különböző vezető sajtó- és kommunikációs posztokat töltött be Obama elnöksége idején. Psaki elárulta, mi volt a leghasznosabb tanács, amit a karrierje során kapott.

Psaki a karrierje során számtalan jó tanácsot kapott, de egy kiemelkedik közülük, amelynek segítségével többek között legyőzte az imposztor szindrómát (azaz amikor nem hiszünk magunkban és folyton megkérdőjelezzük, hogy valóban megérdemeljük-e mindazt, amit elértünk), és több nagyobb kihívást jelentő feladatot is sikeresen teljesített.

A CNBC Make It-nek elmondta, hogy a legjobb karriertanácsot Robert Gibbs, a Fehér Ház egykori sajtótitkárától kapta, amikor csatlakozni akart a 2012-es kampányhoz, hogy az akkori elnökkel, Obamával utazzon.

Azt mondtam neki, hogy annyira megszoktam, hogy van egy idősebb személy, aki eligazítja, vagy felkészíti őt az interjúkra vagy tájékoztatja a sajtót

- mondja Psaki.

Ő erre azt mondta nekem: ha aszerint cselekszel, mintha oda tartoznál, egy bizonyos ponton az emberek hinni fognak neked.

Psaki munkatapasztalata elegendő volt ahhoz, hogy Joe Biden elnök közvetlenül felkérje, hogy csatlakozzon az adminisztrációhoz. Eleinte habozott, hogy elvállalja-e az igen nagy nyomással járó munkát, nagyrészt azért, mert egy 2 és egy 5 éves kisgyermeke van.

Psaki viszonylag hosszan fontolgatta az ajánlatot, elmondása szerint sokáig gondolkozott azon, hogy milyen hatással lenne a gyermekei számára az állás.

Ez egy nehéz időszak, a Coviddal és a normális élet hiányával. Az járt a fejemben, hogy ez tényleg a megfelelő idő? De nem tudhatod, hogy fel fog-e merülni újra a lehetőség.

Az új munkája első hónapjaiban Psaki az átláthatóságon, azon belül pedig azon munkálkodott, hogy helyrehozza a Fehér Ház és a sajtó, valamint a nyilvánosság és a Fehér Ház közötti kommunikációt. Jennifer „Jen” Psaki a kollégái szerint nagyon barátságos, mindig önmagát adja, és nagyon keményen dolgozik.

Ma Psaki a Biden-Harris adminisztráció kizárólag hölgyekből álló kommunikációs csapatának meghatározó tagja.

A történelem során egyébként először a Fehér Ház vezető kommunikációs szerepeit teljes egészében nők töltik be.