Három tulajdonságot keres a világ leggazdagabb embere az alkalmazottaiban

HR2020. nov. 27.Növekedés.hu

Az Amazon felvételi eljárásáról általában kevés szó esik, pedig a sikerük egyik kulcsfontosságú tényezője. Jeff Bezos sokszor kifejtette már, milyen tulajdonságokat keres egy új alkalmazottban.

Az Amazon tőzsdére lépését követően Bezos írt egy levelet a részvényeseinek, amiben kifejtette: mindig is magasra tették a lécet az új munkatársakkal kapcsolatban, és továbbra is így fognak tenni. Hozzátette, a felvételi eljárásuk az Amazon sikerének legfontosabb eleme. Aki a céghez jelentkezik, annak tudnia kell, hogy az elvárások nagyon magasak, Bezos maga is elismeri ezt.

A három alapkérdés, amin keresztül vizsgálják a jelentkezőket, 1998 óta, a részvényeseknek megírt levél kiküldése óta nem változott. A Fast Company összegyűjtötte, melyek ezek pontosan.

1. Fel tudunk nézni a rá?

Bezos elmondása szerint mindig olyan emberekkel próbál együtt dolgozni, akikre fel tud nézni. Tőlük lehet a legtöbbet tanulni, és róluk lehet a leginkább példát venni.

A legokosabb emberek folyamatosan felülvizsgálják a saját igazukat, nyitottak az új nézőpontokra, új információkra, új ötletekre. Egy Amazonos állásinterjú során erre a képességre biztos, hogy kíváncsiak. Megkérdezhetik például, hogy milyen visszajelzés miatt változtatott a jelentkező utoljára a gondolkodásmódján, és a jelölteknek azt is bizonyítaniuk kell, hogy nyitottak az új ötletekre, figyelembe veszik a kollégáik tanácsait, és hogy az általuk alkalmazott megoldások az együttműködésen alapulnak.

2. Növelné a csapat hatékonyságát? 

Bezos olyan jelölteket keres, akik erősítik a céget.

A jelentkezők meghallgatásakor már ott dolgozó Amazon-alkalmazottakat hívnak be, akik felmérik, hogy a jelölt megfelel-e az elvárásoknak. Megvizsgálják, hogy az egyén mennyire felel meg az úgynevezett 14 Vezetési Alapelv elvárásainak. Aki a cégnél akar dolgozni, annak ismernie kell ezeket az elveket, és fel kell készülnie az olyan kérdésekre, mint például: „Hogyan idézne elő változást a csapaton belül?” vagy „Hogyan hozna meg egy döntést egy olyan helyzetben, amikor nem áll rendelkezésére az összes információ?”

3. Ez a személy egy „szupersztár”?

A harmadik tulajdonság, amelyet az Amazonnál keresnek a pályázókban, a képesség arra, hogy valaki „szupersztár” legyen.

A szupersztárok Bezos szerint kissé radikálisak, kissé lázadók, másképp gondolkodnak, mint a többi ember, és tőlük ered az innováció.

Az interjú során megkérdezhetik például, hogy mit gondol a pályázó, milyen különleges tulajdonsága van. De arra is kíváncsiak lehetnek, milyen üzletet indítana, ha Jeff Bezos 100 millió dollárt adna hozzá. Ha alkalmas a jelölt, ki fog derülni, hogy valamilyen módon máshogy gondolkodik, mint a többiek.