Idén havi 164 ezer forintot kereshettek a nyári diákmunkások

HR2021. szept. 4.Növekedés.hu

A 2013-ban indult Nyári Diákmunka program kilenc év alatt közel 250 ezer fiatal nyári munkavégzéséhez biztosított több mint 23 milliárd forint támogatást.

Idén júliusban és augusztusban 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozott a Nyári diákmunka program támogatásával – összegzett Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: az eredetileg 3 milliárd forintos keretet az élénk érdeklődésre tekintettel kétszer is megemelte a tárca, így végül 3,65 milliárd forint hasznosult a fiatalok vakációs foglalkoztatásában.

A 2013-ban indult program kilenc év alatt közel 250 ezer fiatal nyári munkavégzéséhez biztosított több mint 23 milliárd forint támogatást.

 A program lehetőséget teremt a diákok számára, hogy a szünidőben valós körülmények között dolgozva keresethez jussanak.

A tanulók önkormányzati vagy vállalati diákmunkára jelentkezhettek. Mindkét esetben július elsejétől legfeljebb két hónapra vállalhattak munkát, de míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhattak.

Az önkormányzatok munkaviszony keretében foglalkoztatták a fiatalokat, az állam pedig teljes egészében megtérítette számukra a munkabért.

A tanulók így a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 164.250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125.550 forintot kereshettek. A mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban működő cégeknél dolgozó diákok keresetének háromnegyedét vállalta át az állam.

2021-ben a fiatalok mintegy négyötöde, közel 25 ezer fő önkormányzatnál kapott munkát. A program a keleti országrészben volt népszerűbb, a legtöbb résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozott, de sokakat foglalkoztattak Békés és Hajdú-Bihar megyében is.

A középiskolások, egyetemisták több mint 150 munkakörben szerezhettek munkatapasztalatot az irodai adminisztrátortól a felszolgálón, recepcióson át a kisállattenyésztőig, gyümölcs- és zöldségfeldolgozóig.