Íme a sikeres vezető öt legfontosabb ismérve

HR2018. jan. 23.Növekedés.hu

Rengetegen dolgoznak vezetői pozícióban, ugyanakkor kevesekre néznek fel igazán a beosztottjaik. A jó vezető egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az emberek akkor is adnának a szavára, ha nem lenne rangja vagy beosztása. Brit kutatók összeszedték a sikeres vezetők nélkülözhetetlen jellemzőit. Kép forrása: Star12 Community

  1. Megfontoltság
A jó vezető mindig készít B-tervet váratlan kudarcok esetére. Fontos, hogy jól átgondolt célokkal rendelkezzen, amelyekről tájékoztatja a munkatársait. Olyan célokat érdemes felállítania, amelyekkel a beosztottak is azonosulni tudnak, így jobban támogatják a közös célt.
  1. Megbízhatóság
Egy igazán jó vezető nyugodt és kiszámítható munkakörnyezetet teremt, nem kivételez senkivel, a következetessége pedig biztosítja a beosztottjai bizalmát.
  1. Empátia, támogatás
Egy cégen belül mindig akadnak eredményesebb és kevésbé sikeres munkatársak, a jó vezető pedig a kevésbé jól teljesítőkre is odafigyel, és megpróbál segíteni abban, hogy ők is sikeresebbé váljanak. Hasznos lehet személyesen leülni és beszélgetni velük, elismerni a jó tulajdonságaikat, ugyanakkor rávilágítani azokra a pontokra is, ahol az adott munkatársnak fejlődnie kell. Célra vezető mindenkinek a képességeihez mért feladatokat adni. A túl könnyű feladat esetén könnyen elveszíthető a motiváció, a túl nehéz célkitűzés viszont elveheti a kedvet. A kettő közötti szűk ösvény megtalálása a jó vezető egyik fontos ismérve.
  1. Tudásvágy
A folyamatos tanulás és a tudásvágy az eredményes vezetők egyik legismertebb jele. Ritkán elégedettek a már meglévő tudásukkal, és arra törekednek, hogy folyamatosan fejlődjenek, példát mutatva kollégáiknak.
  1. Figyelmesség
A jó vezető figyelembe veszi mások véleményét, észrevételeit és nyitott a beosztottai javaslataira is. Tisztában van vele, hogy nem mindentudó, felhasználja a munkatársak visszajelzéseit a problémák közös megoldására.