Íme a sikeres vezető öt legfontosabb ismérve

HR2018. jan. 23.Növekedés.hu

Rengetegen dolgoznak vezetői pozícióban, ugyanakkor kevesekre néznek fel igazán a beosztottjaik. A jó vezető egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az emberek akkor is adnának a szavára, ha nem lenne rangja vagy beosztása. Brit kutatók összeszedték a sikeres vezetők nélkülözhetetlen jellemzőit.

  1. Megfontoltság

A jó vezető mindig készít B-tervet váratlan kudarcok esetére. Fontos, hogy jól átgondolt célokkal rendelkezzen, amelyekről tájékoztatja a munkatársait. Olyan célokat érdemes felállítania, amelyekkel a beosztottak is azonosulni tudnak, így jobban támogatják a közös célt.

  1. Megbízhatóság

Egy igazán jó vezető nyugodt és kiszámítható munkakörnyezetet teremt, nem kivételez senkivel, a következetessége pedig biztosítja a beosztottjai bizalmát.

  1. Empátia, támogatás

Egy cégen belül mindig akadnak eredményesebb és kevésbé sikeres munkatársak, a jó vezető pedig a kevésbé jól teljesítőkre is odafigyel, és megpróbál segíteni abban, hogy ők is sikeresebbé váljanak. Hasznos lehet személyesen leülni és beszélgetni velük, elismerni a jó tulajdonságaikat, ugyanakkor rávilágítani azokra a pontokra is, ahol az adott munkatársnak fejlődnie kell. Célra vezető mindenkinek a képességeihez mért feladatokat adni. A túl könnyű feladat esetén könnyen elveszíthető a motiváció, a túl nehéz célkitűzés viszont elveheti a kedvet. A kettő közötti szűk ösvény megtalálása a jó vezető egyik fontos ismérve.

  1. Tudásvágy

A folyamatos tanulás és a tudásvágy az eredményes vezetők egyik legismertebb jele. Ritkán elégedettek a már meglévő tudásukkal, és arra törekednek, hogy folyamatosan fejlődjenek, példát mutatva kollégáiknak.

  1. Figyelmesség

A jó vezető figyelembe veszi mások véleményét, észrevételeit és nyitott a beosztottai javaslataira is. Tisztában van vele, hogy nem mindentudó, felhasználja a munkatársak visszajelzéseit a problémák közös megoldására.