A közgazdaságtan megreformálásának 33 tézise

Elemzések2018. jan 23.Növekedés.hu

500 évvel és két hónappal azután, hogy a legenda szerint Luther Márton kiszögelte 95 pontját a wittenbergi templom kapujára, reformer gondolkodású közgazdászok hasonló, szimbolikus akcióra vállalkoztak saját 33 pontjukkal, azzal a különbséggel, hogy ők a London School of Economics bejáratára erősítették fel – Blu Tack-kel – téziseiket, és nem valamelyik egyházat, hanem a közgazdaságtudományt szeretnék megreformálni. A proklamáció mögött álló New Weather Institute és a Rethinking Economy hálózat, valamint a tételek aláírói szerint ugyanis a közgazdaságtan jelenleg nem képes arra, hogy a valóban releváns kérdésekre adekvát válaszokat adjon.


A kiáltvány preambuluma három okot nevesít arra vonatkozóan, hogy miért képtelen a közgazdaságtan a megújulásra. Először is, a neoklasszikus iskolamonopóliumot épített ki a szerzők szerint, és marginalizálta az alternatív nézetek képviselőit. Ez a kizárólagosság kiiktatja a vitát, ami előrevihetné a tudományt. Másodszor, a neoklasszikus közgazdaságtannak időszerű lenne tanulni más megközelítésekből, más tudományágaktól, de ezt nem teszi. Végül pedig azon véleményüknek adnak hangot, hogy a főáramú közgazdaságtan ma már inkább vallás, mintsem tudomány, ugyanis, ha az elmélet konfliktusba kerül a tényekkel, gyakran ez utóbbiak húzzák a rövidebbet. A tézisek kitűnő összefoglalását adják annak a már évek óta kialakulófélben lévő konszenzusnak, hogy a főáramú közgazdaságtan és annak legnagyobb felhasználója, a gazdaságpolitika mely fontos területeket, kérdéseket hanyagolt el. Ezek a következő blokkokba szervezik az egyes téziseket:
  • gazdaság és politika viszonya
  • természeti korlátok
  • intézmények szerepe és a piacok működése
  • jövedelemelosztási mechanizmusok
  • gazdasági döntések
  • társadalmi egyenlőtlenségek
  • növekedés kapcsolata az innovációval és az eladósodottsággal
  • pénzügyi rendszer
  • közgazdasági oktatás.
Hogy a közgazdaságtan jelentős változáson fog átmenni a közeljövőben (és megy át már most is), afelől semmi kétség. A nagy kérdés az, hogy ez milyen mélyen fogja felforgatni a tudományos életet. Az egyik lehetőség, hogy a neoklasszikus alapelveket és eredményeket továbbra is jó kiindulópontnak, „elsőfokú közelítésnek” fogják tekinteni, viszont sokkal nagyobb hangsúly kerül az eddig elhanyagolt, „magasabb fokú tagokra” is (bankrendszer, egyenlőtlenség stb.). Erre az irányzatra példa a pénzügyi frikciók beépítése az új-keynesi DSGE modellbe. Az alapmodell kiegészítése azonban – pont amiatt, hogy a dogmát érintetlenül hagyja – a mainstream sok kritikusát nem elégíti ki. Bekövetkezhet egy teljes paradigmaváltás is, egy kopernikuszi fordulat, ami a neoklasszikus világ teljes száműzését, és egy egészen új szemlélet meghonosodását, dominánssá válását jelentené. Egy ilyen új világban további kérdésként merül fel, hogy mi garantálja, hogy az új szemlélet előbb-utóbb nem építi ki saját monopóliumát, saját egyházát? Amennyiben a tudományos közösség szociológiája az, ami hajlamosít a dogmatizmusra és a nézetpluralizmus kiiktatására, nem pedig a neoklasszikus iskola maga, sok biztosítékra nem számíthatunk.
 
Vélelmezhető azonban, hogy ha van ilyen tendencia, az a hatékonyabb működés, feladatleosztás érdekében történik. Vagyis az, a kiáltvány preambulumában megjelölt kettős cél, hogy a közgazdaságtan hatékonyabbá és demokratikusabbá váljon („economics to become both more effective and more democratic”), nem feltétlenül valósítható meg egyszerre. Ezen kockázat megléte viszont nem érvényteleníti azt a felismerést, hogy reformra égető szükség van.
 
Vonnák Balázs Az írás az mnbtanszekblog.hu-n jelent meg.

Vonnák Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszékének mesteroktatója

2000-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Még abban az évben elkezdett dolgozni a Magyar Nemzeti Bankban, kezdetben a Pénzpolitikai főosztályon, majd a Közgazdasági főosztályon, ahol

2006-tól a monetáris politikai döntés-előkészítést irányította.

2012-ben a pénzügyi stabilitási területre ment, ahol később a Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságot vezette.

Mindeközben a BCE-n a makrogazdasági tanszéken makroökonómiai és nemzetközi makroökonómiai szemináriumokat tartott, majd később címzetes docensi címet kapott, és alkalmazott makroökonómiát oktatott hét éven át.

2015- ben kezdte el PhD tanulmányait a Közép-európai Egyetemen. Az MNB Tanszék mesteroktatója a tanszék létrejötte óta, fő tárgya “A monetáris politika elmélete és gyakorlata”.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.