Nyolc trükk, amitől okosabbnak látszik  

HR2017. dec. 26.Növekedés.hu

Remek dolog okosnak lenni. Rengeteg sikeres és okos ember úgy gondolja, hogy okosnak lenni éppen olyan fontos, mint az, hogy az intelligens emberek mennyire gondolnak okosnak minket.

Kutatások szerint az intelligencia csak 20 százalékot számít a sikeres életben, a másik 80 százalékot az érzelmi intelligencia adja. Azok, akiknek magas az érzelmi intelligenciájuk 28000 dollárral többet keresnek, mint azok, akiknek alacsony.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a magas érzelmi intelligenciával rendelkezők tudnak, az az, hogy tudják: rendkívül fontos, hogy mások miként látják őket. Képesek az emberek befolyásolására, és ezt meg is teszik.

Íme néhány dolog, amit érdemes megtanulnunk tőlük.

Legyen három neve!

 John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt. Mindketten az USA elnökei és kivételesen okos emberek, akik ugyan rövidítve, de használták a középső nevüket. A rövidített középső nevektől valahogy intelligensebbnek tűnünk.

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy az emberek szerint okosabbnak tűnnek-e azok, akik használják a középső nevüket. Einstein reliativitás elméletének kivonatát elolvastatták önkéntesekkel, és megkérték őket, hogy értékeljék a szöveget. Kicserélték Einstein nevét, olyanokra mint David Clark, David F. Clark, David F. P. Clark.

Az eredmény magáért beszél: David F. Clark magasabb értékelés kapott, mint David Clark, de David F. P. Clark többet kapott mindegyiküknél.

Írjon egyszerűen!

Ha tényleg okos, nem kell hosszú, bonyolult szavakat használnia, ahhoz, hogy mindenki okosnak gondolja. Tehát nem kell fölöslegesen fancy szavakad beépíteni a szövegbe. Ráadásul megvan rá az esély, hogy rosszul használja az idegen szavakat.

Beszéljen érthetően!

A kommunikációs szakértő Leondard Mlodinow kisérlete azt mutatta meg, hogy ha két ember ugyanazt a beszédet mondja el, de az egyik jobban hangsúlyoz, érthetőbben beszél, akkor őt lényegesen okosabbnak gondolják, mint a kevésbé kommunikatívat. 

Nézzen az emberek szemébe!

Jó ha az ember szemkontaktust tart. A Loyola Egyetem kutatása szerint, azok az emberek akik szemkontaktust tartanak, sokkal magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek. 

Viseljen szemüveget!

Azokat az embereket, akik szemüveget viselnek (főleg a nagy fekete kereteset) okosabbnak ítélik meg. Szóval, ha okosabbnak akar tűnni (esetkeg egy prezentáció közben) ne viseljen a kontaktlencsét.

Öltözzön a sikerhez!

A megfelelően megválasztott öltözék intelligensebbé tesz. Sőt a teljesítményt is befolyásolja. A Northwestern Egyetemen végzett kutatás szerint azok a kutatók, akik fehér köpenyt viseltek a laborokban, jobb teljesítményt értek el, mint azok, akik nem.

Csináljon táblázatokat és grafikonokat!

A Cornell megbízásából készült kutatás kimutatta, hogy a legtöbben jobban bíznak egy olyan cikkben vagy elemzésben, amely diagrammokat és táblázatokat tartalmaz. A kutatásban résztvevőknek megmutattak egy tanulmányt, amely egy új gyógyszer eredményéről számol be. Az egyik kutatás tartalmazott táblázatokat, míg a másik nem. Diagrammal 96 százalék hitt a a tanulmánynak, míg diagramm nélkül csupán 67 százalék.

Higgyen önmagában!

Semmi sem mutatja jobban az intelligenciát, mint a magabiztosság. Ha az ember hisz önmagában, az segíti a teljesítményét kognitiv feladatok megoldásában is. 

S. V.