Az építőipar 2018-ban az elmúlt 15 év legjobb eredményét produkálta

Ingatlan2019. jún. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az építőipar 2018-ban az elmúlt 15 év legjobb eredményét produkálta, az idei első negyedévben termelési értéke az előző év azonos időszakához képest 48,2 százalékkal nőtt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott építésgazdasági stratégia célja, hogy az ágazat szereplői 40-60 százalékos termelékenység-növekedést érjenek el.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a szektor teljesítménye szinten tartható legyen. Az innovációs tárca ezért dolgozta ki az építésgazdasági stratégiát, és ezért helyez nagy hangsúlyt az ágazat termelékenységének, hatékonyságának a növelésére és az építőiparban használható digitális eszközök terjedésére.

A stratégia megalkotására azért volt szükség, mert a magyar építőipar 2023-ig mintegy 25 ezer milliárd forint értékű megrendelés-állománnyal rendelkezik, a beruházások teljesítéséhez az ágazatnak 40-60 százalékos termelékenység-növelésre van szüksége. A tervezett intézkedések között fontos szerepet kapott a képzés, az építőipar tevékenységét befolyásoló jogszabályi környezet felülvizsgálata, ésszerűsítése, a gazdaság fehérítése és a jogszerű foglalkoztatás ösztönzése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az év második felében 3 milliárd forinttal bővíti az építőipari kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) technológiai újítását támogató, idén megnyitott 6 milliárd forintos keretet. Új elemként támogatást nemcsak eszközbeszerzésre, hanem szoftvervásárlásra is lehet majd kérni.

Az Építők Napja hagyományosan június első vasárnapjára esik az 1897. június 6-7-én, Budapesten lezajlott első, országos építőmunkás kongresszus tiszteletére. A hivatalos ünnepséget idén május 31-én tartották Budapesten, a Vasas Szakszervezetek Székházában