Egyszámjegyű árcsökkenés várható idén az ingatlanok piacán

Ingatlan2021. jan. 13.Harsányi Péter
A rovat támogatója:

2021 során egyszámjegyű mérséklődés várható a lakásárakban országos szinten – mondta a növekedés.hu-nak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az otthonról történő munkavégzés és a még mindig drágább nagyvárosi árak hatására tovább szűkülhet az árolló a nagyvárosok és az ország többi területe között.

A bérleti díjak Budapesten 2021 során átlagosan 130-140 ezer forint körül stabilizálódhatnak – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető  gazdasági szakértője.

A fővárosban meglehetősen nagy volt korábban a rövidtávú lakáskiadás aránya. A csúcsidőszakban 12-13 ezer lakást kínáltak néhány napos bérbeadásra. A külföldi turizmus  ugyanakkor várhatóan csak lassan és fokozatosan kezd majd élénkülni a jövő év közepétől, így a korábban rövidtávra kiadott lakások zöme továbbra is a hosszú távú bérleti piacot gazdagíthatja. Főleg a belváros belső kerületei érintettek ilyen szempontból.

2020-ban a bérbeadásból származó bruttó bevételarányos hozam 5 százalék alá csökkent, ami másfelől távolabb tartja befektetőket a lakáspiactól.

Tömeges eladásokra ugyan nem számít Balogh, de pillanatnyilag nem látni ideális beszállási pontot a befektetési célú ingatlanpiacon. Ennek eredményeképpen inkább a saját célra vásárlók lehetnek jelen a piacon, így az áraknak az ő fizetőképességükhöz kell igazodniuk. Mindez 2021-ben további mérsékelt lakásárcsökkenést eredményezhet.

A bizonytalanság viszont óriási, ezért nehéz pontos prognózist adni a lakásárak alakulására. Nem tudni, hogy mikor cseng le a járvány, mint ahogy azt sem, hogy milyen mértékben maradhat velünk az otthonról történő munkavégzés a jövőben.

Utóbbi számottevően befolyásolja a régiós lakásárak és bérleti díjak alakulását. Minél kisebb mértékben koncentrálódik a kereslet Budapesten és a nagyobb városokban, annál jobban felzárkózhatnak az ingatlanárak  az ország többi területén.

Az agglomeráció továbbra is vonzó maradhat, miután megfizethető és élhető – tette hozzá az ingatlan.com vezető  gazdasági szakértője.

Balogh László kifejtette, 2021-ben leginkább attól függ az ingatlanpiac teljesítménye, hogy milyen gyorsan normalizálódik a hazai és nemzetközi gazdasági környezet, illetőleg hogyan alakulnak a fizetések és a munkanélküliség.

2021 elején fontos mérföldkőhöz érkezünk. Január elsejétől életbe lépnek az újabb kormányzati lakástámogatások. A legnagyobb hatása az 5 százalékos lakásáfa visszavezetésének lesz az újépítésű ingatlanok kínálatára, ami mellesleg 2020 során érezhetően csökkent. A kínálat növekedésének némileg gátat szabhatnak a szűk építőipari kapacitások, hiszen várhatóan mindenki egyszerre akarja majd igénybe venni az építőipari erőforrásokat. Emellett az állami lakásfelújítási program is jelentős kapacitásokat köthet le.

Nagy bizonyossággal lehet mondatni Balogh szerint, hogy az építőipar lakásépítési szegmensének 2021-ben csúcséve lesz.

A bevezetett kedvezményeknek és gazdaságvédelmi intézkedések emelik a lakáspiaci keresletet, bár 2020 trendforduló volt az ingatlanpiacon. A jelenlegi környezetben tehát az árak egyszámjegyű süllyedésére számít Balogh 2021-ben. Drasztikusabb visszaesésnek azért is kisebb az esélye, mert 2021 első felében velünk marad a hitelmoratórium, így számos bajba került család juthat levegőhöz, amíg nem áll helyre a gazdaság.

A lakáspiac ráadásul meglehetősen lomha, főleg az adásvételek terén. A piaci szereplők óvatosak lehetnek, kivárhatnak – mutatott rá Balogh László. A lakáspiaci kereslet ezenfelül a gazdasági helyzettől részben független, hiszen például egy-egy gyermek születése indokolja a lakhatási helyzet kezelését.