Jó hír a kutya- és a macskatulajdonosoknak

Ingatlan2021. márc. 10.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Kevesen tudják, hogy lakásbiztosításukat különböző kiegészítő szolgáltatásokkal tehetik igazán személyre szabottá. Az állattartók például kisállat-biztosítással készülhetnek fel a házi kedvencükkel kapcsolatos kiadásokra baleset, betegség vagy károkozás esetén.

Számos lakásbiztosítás kisállat-biztosítással is elérhető, ami jó hír az állattartóknak, hiszen tudjuk, milyen kiadásokkal jár egy esetleges betegség, vagy akár egy kár helyreállítása. Ez a szolgáltatás jellemzően csak kutyákra és macskákra elérhető, ugyanis akárcsak világszerte, hazánkban is ezt a két állatfajt tartják legnagyobb arányban az állatbarátok – tudtuk meg Cseh Anettől, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetőjétől.

Ha lakásbiztosításunk mellé négylábú kedvencünket is biztosítanánk, kétféle lehetőségünk is van.

Az első: a hagyományos kisállat-biztosítással egy esetleges betegséggel vagy balesettel kapcsolatos kiadásra készülhetünk fel. A második: a kutyatartói felelősségbiztosítással a kutyánk által okozott károkat térítheti a biztosító. Utóbbi – ahogy a nevéből is kiderül – az állat által másnak okozott károkra vonatkozik, így például arra az esetre, ha a kutyánk kiszalad az úttestre és közlekedési balesetet okoz, vagy megharap valakit.

Ami a macskabiztosítást illeti, ez is köthető a lakásbiztosítás mellé. Azonban fontos részlet, hogy a biztosításkötést jellemzően mikrochip beültetéséhez kötik a biztosítók.

Ez a kutyák esetében már bevett gyakorlat, mi több, kötelező is, macskáknál azonban viszonylag ritkán hallani róla. A chip a macskáknál is legalább annyira hasznos, hiszen az elkóborolt cica így könnyedén beazonosítható, ráadásul a bilétás nyakörvvel ellentétben ettől nem tud megszabadulni kis kedvencünk.

Természetesen, mint minden biztosítás esetén, itt is számos kizáró tényezőt kell figyelembe venni: bizonyos életkoron alul és felül például nem köthető biztosítás kutyára vagy macskára.

Azonban jó hír, hogy ha a biztosítás hatálya alatt kedvencünk betölti a korhatárt, ugyanúgy érvényes marad rá a biztosítás. Nem térít a biztosító olyan kezelésekre, amelyek nem hozhatók közvetlen összefüggésbe betegséggel vagy balesettel, illetve a kutya- vagy macskafajták legjellemzőbb betegségei esetén sem számíthatunk kártérítésre – ezeknek a betegségeknek a listáját minden esetben tartalmazza a biztosítási szabályzat.

Ahhoz, hogy meg tudjuk kötni a biztosítást házi kedvencünkre, fontos, hogy felelős állattartók legyünk, és eleget tegyünk bizonyos kötelezettségeknek.

A biztosítási szerződés például előírja bizonyos oltások beadatását, amelyek egyébként is kedvencünk biztonságát szolgálják, kezelésüket pedig kizárólag működési engedéllyel és államilag elismert állatorvosi végzettséggel rendelkező szakember láthatja el. Nem térít a biztosító, ha a betegség vagy baleset szándékos magatartásra vezethető vissza, így például ha az állatot elhanyagolta a gazda, vagy nem tartotta be az állatorvos utasítását.

Szintén kizáró tényező, ha a gazda felelőtlensége miatt az állat kórosan elhízott, kivéve, ha az állapot bizonyíthatóan betegséghez köthető.

Biztosítással és biztosítás nélkül is fontos a felelős állattartás, így ezeknek a szabályoknak a betartása akkor is kötelességünk, ha esetleg a mi kedvencünkre nem köthető biztosítás – vigyázzunk együtt négylábú barátainkra!

Lényeges, hogy az említett biztosítási feltételek a Netrisk.hu-n elérhető, lakásbiztosítás mellé köthető kisállat-biztosítási szolgáltatásokra értendők – hangsúlyozta Cseh Anett, hozzátéve: a teljes biztosítási szabályzat a kalkulációs folyamat során elérhető el.