Új cég az XBond piacon

Pénzügy2021. márc. 10.MTI
A rovat támogatója:

Hamarosan piacra dobják az Abroncs Kereskedőház Kft. kötvényeit, miután a társaság szerdán közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a kötvények információs dokumentumát, amely az XBond kereskedési rendszerbe lépés regisztrációjához szükséges.

Az Abroncs Kereskedőház Kft. 3,5 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjában (Nkp), amelyeket tavaly decemberben értékesítettek aukción.

A kötvények fix kamatozásúak, a mindenkori tőketartozásuk után fizetendő kamat évi 2,8 százalék, lejáratuk 2027. december 17.

Az információs dokumentumban felidézik, hogy a Növekedési kötvényprogramban a kibocsátó legkésőbb a forgalomba hozatal lezárását követő 90 napon belül köteles a kötvényeket a piacműködtető által működtetett multilaterális kereskedési rendszerbe (XBond) bevezetni, és azokat a lejárat napjáig ott forgalomban tartani.

Az Abroncs Kereskedőház Kft. az AKH-csoport legnagyobb vállalkozása, a csoport több tagja garantőr a kötvénykibocsátásban. 33 százalékos részesedéssel piacvezető a gumiabroncs nagykereskedelemben. A csoport 6 országban van jelen külföldi leányvállalataival.

A társaság a gumiabroncs kereskedelem mellett a szezonális hatások kiküszöbölése érdekében márkafüggetlen gépjármű szervizeket és gumiszervizeket is üzemeltet, valamint kenőanyagok kereskedelmével is foglalkozik. Több mint 300 munkavállalót foglalkoztatnak.

A kibocsátó 2019. évi értékesítési nettó árbevétele 27,6 milliárd forint volt a 2018. évi 25,3 milliárd forint után. Az adózott eredménye 2019-ben 78,7 millió forintot tett ki a megelőző évi 377 millió forinttal szemben.

A Penziás Gábor vezérigazgató által vezetett AKH-csoport jelenleg is az alapító Penziás család tulajdonában van, a szavazatra jogosító részvények 33,46 százalékát birtokolják. Mellettük a CGARD S.A. luxembourgi holding társaságé a szavazatra jogosító részvények 66,54 százaléka. Az AKH-csoport felső- és középvezetésének is vannak szavazati jogot ugyan nem képviselő, de osztalékra jogosító részvényei a cégcsoportban.