Kerületenként és városonként mutatjuk az új albérleti árakat

Ingatlan2022. júl. 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A felvételi ponthatárok kihirdetésével napokon belül elinduló albérletpiaci főszezon több szempontból is más lesz, mint az eddigiek: a bérleti díj és a lokáció mellett a fenntartási költségek sokkal komolyabb tényező lesz.

  • A bérbeadóknak mindenképp érdemes több dologra, például a fenntartási kiadások és a közös költséget is megadniuk, amikor bérlésre hirdetik az adott lakóingatlant.
  • Budapesten 190 ezer forintos átlagos bérleti díjak “várják” a csúcsidőszakot. A legdrágább kerületekben 240-350 ezer forint az átlagos bérleti díj, a legolcsóbbakban viszont 125-150 ezer forint.
  • Az egyetemvárosok közül Debrecenben 150 ezer, Miskolcon 95 ezer, Szegeden 140, Pécsen pedig 130 ezer forint volt az átlagos lakbér a kínálati piacon.

 Az eddig megszokottakhoz képest más lesz az idei albérletszezon, ami a felvételi ponthatárok csütörtöki kihirdetésével indul. - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

Budapesten 190 ezer forintos átlagos bérleti díjak “várják” a csúcsidőszakot. A legdrágább kerületekben 240-350 ezer forint az átlagos bérleti díj, a legolcsóbbakban viszont 125-150 ezer forint.

A csúcsidőszaknak folyamatos drágulással vág neki az országos albérletpiac. Tavasszal az átlagos bérleti díjak 23,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az emelkedés többek között azzal magyarázható, hogy a stabilan erős kereslethez képest az albérletkínálat a felére esett vissza.A kereslet és kínálat a következő időszakban egyensúlyba kerülhet. A következő hetekben berobbanó kereslettel párhuzamosan a kínálat is bővülésnek indult, és ismét bőven 10 ezer fölé kerülhet a kiadó lakóingatlanok száma, amelyekből az egyetemre tartó fiatalok válogathatnak. Az ingatlan.com szerint a kínálat bővülése visszafoghatja az albérletárak emelkedését is.

A csúcsidőszaknak folyamatos drágulással vág neki az országos albérletpiac.

Balogh László, a portál vezető elemzője szerint az idei albérletszezon azért lesz kivételes, mert az előző években a lokáció és a bérleti díj volt a legmeghatározóbb tényező a bérlőjelölteknél, csak ezek után jött a rezsi és közös költség. Az idei szezonban viszont várhatóan szinte minden lakásmegtekintés során elhangzik majd a kérdés, hogy “Mennyi a rezsije?”.

A diákoknak már nem csak a folyamatosan növekvő bérleti díjak jelentik majd a kihívást, hanem tudatosabban oda kell figyelniük a kiválasztott ingatlan energiafogyasztására is. Az egy főre jutó bérleti díj csökkentését a diákok eddig úgy oldották meg, hogy többen béreltek egy nagyobb alapterületű ingatlant, de idén ezek közül is az energiatakarékos lakásokat érdemes keresniük.

Budapesten július közepén a kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 195 ezer forintot tett ki.

Messze a legdrágább városrész az V. kerület, amelyre 350 ezer forintos átlag jellemző, de megközelíti a 300 ezres határt már a II. kerület is, a harmadik legmagasabb - 240 ezer forintot - átlagos bérleti díjat - az I. kerület mondhatja magáénak.

A két legnagyobb kínálatot felvonultató kerületben, a XI.-ben és a XIII.-ban 175 ezer, illetve 163 ezer forintos átlagár várja a bérlőket. A legolcsóbb városrészek közé sorolható a X., a XVII., a XVIII., a XX., a XXI. és a XXIII. kerület, ahol 125-150 ezer forint az átlag.

Az egyetemvárosok közül Debrecenre, Győrre és Veszprémre 150-150 ezer forintos átlagos bérleti díj volt jellemző július közepén. Miskolcon 95 ezer forint volt ugyanez. Szegeden 140 ezer forintért, Pécsen pedig 130 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat a tulajdonosok.

Jótanácsok az idei albérletszezonra

A háromhavi kaució kikötése a rezsiszabályok változása miatt sokakban felmerülhet ötletként, de egyelőre nem igazán működik.

A Belvárosban például nagyságrendileg 1 millió forintos kaucióra lenne szükség a beköltözők részéről. Jelenleg alig több mint egy tucat bérlőre váró lakás tulajdonosa vár el ekkora összeget a 10 ezres kínálatból.

A bérlő nevére írta mérőóra jó megoldásnak tűnik, de számolni kell azzal, ha tartozás miatt mégis kikapcsolják a szolgáltatást, akkor valakinek ki kell fizetni az adósságot, hogy az újra igénybe lehessen venni.

Az idei albérletszezon slágerei az úgynevezett előrefizetős mérőórák lehetnek, amelyek a gáz- és áramszolgáltatás esetében működnek.

A telepítés költsége kisebb, mint egy havi bérleti díj, és velük elkerülhető a túlfogyasztás és a tartozás felhalmozása is. A víznél erre nincs lehetőség, mert utóbbi szolgáltatás igénybevétele alapjog.” - tette hozzá.

Azt javasolják a bérbeadóknak, hogy amikor felteszik a lakást az ingatlanhirdetési portálra akkor a rezsi összegét, a közös költséget és a fűtéstípust is tüntessék fel a hirdetésben, mert ez fontos információvá vált a bérlők számára., így hamarabb ki lehet adni az ingatlant.