Már csökkennek az ingatlanárak a nagyvárosokban

Ingatlan2023. jan. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. A fővárosban és a vármegyeszékhelyeken is csökkenés tapasztalható az árakban.

Az előző év harmadik negyedében nagyon lelassult a használt lakóingatlanok drágulása - áll az ingatlan.com legfrisseb elemzésében, amely ismerteti a KSH lakásárindexének előzetes adatait, egyben a saját adatok alapján mutatja be a legfrissebb árváltozásokat.

Irányváltás éven belül 

Nagyon felemásan alakult a múlt év. Az első félévben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Már múlt nyáron jelezték, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják - írja az ingatlan.com friss elemzése.

2022 harmadik negyedévében ugyanis a második negyedévhez képest a használt lakásoknál az árváltozás mindössze 1,1 százalékos emelkedést mutatott.

Eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterárainak alakulása településtípusonként

Legutóbb a pandémiás időszakban, 2020 második és negyedik negyedévében volt ennél kisebb az áremelkedés üteme. 2020 végétől 2022 közepéig tartó időszakban 3,6-9,7 százalékkal drágultak a használt lakások az előző negyedévhez képest.

Árcsökkenés a nagyvárosokban

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás lassulására utalnak. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

A szakember szerint már fokozatosan bővül az eladó lakások kínálata a piacon, ezzel a bővüléssel pedig a kereslet nem tart lépést, sőt, visszaesés látható.

Mindezeknek köszönhetően a lakásvásárlást tervezők a korábbi időszakhoz képest sokkal jobb pozícióba kerülhetnek, azaz könnyebben tudnak alkudni a vételárból. A lakástulajdonosoknak pedig muszáj lesz az eladási árakban is alkalmazkodniuk ehhez, ha túl akarnak adni az ingatlanon

- fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com szakértője.