Kínai éves infláció: 2 százalék

Hírek2023. jan. 12.MTI

Decemberben a várt mértékben gyorsult az infláció Kínában, összességében azonban az egész évben a fogyasztói árak emelkedésének a mértéke elmaradt a kormány inflációs céljától a pekingi nemzeti statisztikai hivatal jelentése alapján.

Az éves fogyasztói árindex 2022 decemberében a piaci várakozásoknak megfelelően 1,8 százalékra emelkedett a novemberi 1,6 százalékról, ami nyolchavi mélypont volt.

Az árindex emelkedését elsősorban az élelmiszerárak gyors ütemű növekedése idézte elő.

Élelmiszer és energiaárak nélkül a fogyasztói árindex (maginfláció) 0,7 százalékkal emelkedett decemberben a novemberi 0,6 százalékról.

Havi bázison a fogyasztói árak nem várt módon stagnáltak decemberben a novemberi 0,2 százalékos csökkenés után. Decemberre 0,1 százalékos havi csökkenést várt a piac.

A 2022-es év egészében az átlagos infláció 2,0 százalék lett, elmaradt a kormány három százalék körüli inflációs céljától.

A termelői árak 0,7 százalékkal csökkentek decemberben éves bázison Kínában, kisebb mértében az előző havi 1,3 százalékos csökkenésnél. A piaci várakozások 0,1 százalékos éves árcsökkenést jeleztek decemberre.

Decemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek éves bázison a termelői árak Kínában, mivel a járványvédelmi korlátozások visszafogták a belső kereslet volumenét.

Az egész évben 4,1 százalékkal nőttek a termelői árak Kínában.