Méregdrága luxuslakóparkok, elszállt árak: megéri még befektetni a balatoni újlakás-piacon?

Ingatlan2021. jún. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyre felkapottabb a Balaton: a lakosságarányos újlakás-átadásokat nézve Somogy megye már megelőzi a fővárost. Sok tóparti települést lakáspiacát 1 millió forint feletti négyzetméterár jellemzi.

A Balaton-part mára annyira felkapottá vált, hogy a lakosságarányos újlakás-átadásokat nézve Somogy megye már megelőzi a fővárost. Ráadásul a mélyponthoz képest 600 százalékos növekedést ért el Somogy és Veszprém megye.

A népszerűségnek persze ára van, a Balaton-parti településeken az eladásra hirdetett új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára bőven meghaladta a 915 ezer forintos budapesti szintet. Sok tóparti települést lakáspiacát 1 millió forint feletti négyzetméterár jellemzi. - derül ki az ingtlan.com Növekedés.hu-nak készített elemzéséből, amely részletesen bemutatja a balatoni lakáspiacot, emellett kiderül belőle az is, hogy a különböző településeken mennyiért kínálják eladásra az ingatlanokat.

Lakópark látványterve, Keszthely; forrás: ingatlan.com

Bár a koronavírus-járvány komoly pusztítást végzett tavaly a gazdaságban, mégis, az új lakások piacán évtizedes rekord dőlt meg. Több mint 28 ezer lakást adtak át 2020-ban, hasonlóan jó eredményre legutóbb 2009-ben volt példa, az azt megelőző években pedig 31-44 ezer lakás készült el.

A 2020-as kiemelkedő eredmény azzal magyarázható, hogy tavaly fejeződött be sok, az előző években - a kedvezményes lakásáfa első periódusában - megkezdett építkezés. Az is szerepet játszott az átadások számának megugrásában, hogy az építtetők igyekeztek felpörgetni a munkát és befejezni a kivitelezéseket a múlt év végéig az eredeti terv szerint januártól szigorodó lakásenergetikai előírásoknak, amelyek életbe lépését azóta elhalasztották.

balaton ingatlanLakópark látványterve, Alsóörs; forrás: ingatlan.com

Tehát az újlakás-átadások alapján kiugró év volt a 2020-as, ám az országon a lakosságarányos adatokat nézve hatalmas különbségek mutatkoznak. Ebben az összevetésben évek óta Győr-Moson-Sopron megye áll az élen, a második helyen pedig Pest megye szerepelt. A harmadik helyen azonban tavaly változás következett be 2019-hez képest. Budapest lekerült a dobogóról, helyét pedig Somogy megye vette át, köszönhetően a Balaton-parti településeken bekövetkezett építkezési láznak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőja a Növekedés.hu kérdésére elmondta:

A járvány előtt egyre lendületesebben fejlődő balatoni turizmus miatt már évek óta erősödik a tóparti piac.

A járvány hatására ez a folyamat extra lendületet kapott. Az úgynevezett karanténhatás miatt, nagyon sokan költöznek hosszabb-rövidebb időre a Balaton partjára a városi lakásokból.”

600 százalékos bővülés

Somogy megye felfutását jól mutatja, hogy 2013-hoz képest, amikor mélyponton az ezer lakosra jutó újlakásátadások száma 2020-ra 654 százalékkal 4,6 darabra nőtt ez a lakosságarányos mutató. Veszprém megyében 585 százalékos volt a bővülés, így tavaly ezer lakosonként 2,4 új lakóingatlant adtak át. Ezzel szemben Budapest, Pest megye vagy éppen Győr-Moson-Sopron megyek “csak” egyaránt 400 százalékos növekedést ért el 2013-hoz viszonyítva.

balaton ingatlanLakópark látványterv, Balatonföldvár; forrás: ingatlan.com

Hozzátette: A befektetési célú vásárlók térképére is felkerült a Balaton.

Egyrészt a budapesti lakásárak stagnálása, a járvány miatt elmaradó külföldi turisták miatt a rövid távú lakáskiadás bezuhanása miatt sokan keresnek befektetésnek lakóingatlant a tó partján, ez pedig az új építésű balatoni ingatlanok iránti keresletet is megdobta.

Ráadásul a megtérülési mutatók kedvezőnek látszanak a Balatonnál, a tóparti fejlesztéseknek köszönhetően az infrastruktúra is fejlődés előtt áll, ami további felértékelődést vetít előre.

Milliósok ligája 

A balatoni ingatlanpiaci boom mostanra ahhoz vezetett, hogy az ottani új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára ma már meghaladja a budapesti szintet.

A Somogy megyéhez tartozó déli parti településeken az eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára ugyanis meghaladta az 1 millió forintot. Az északi parti - Veszprém megyei - településeken átlagár pedig 958 forintot tett ki. Zala megye balatoni településein szint 1 millió forint feletti négyzetméteráron hirdették az új ingatlanokat. Valamennyi átlagás magasabb a 915 ezer forintos budapesti középértéknél.

Nem csak az új lakásoknál, hanem a használtaknál is hasonló a helyzet, a 700-750 ezer forint körüli balatoni átlagos négyzetméterár szintén a fővároshoz fogható.

Lakópark látványterve, Keszthely; forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com konkrét településpéldákat is hoz. Az 1,2 millió forintot meghaladó négyzetméteráron várnak vevőre például a szántódi, a balatonlellei, a balatonszemesi új építésű ingatlanok. Keszthelyen és Zamárdiban meghaladják az 1,1 millió forintot. A “milliós ligába” tartozik többek között Tihany, Siófok, Balatonfüred is. A legolcsóbbak közé tartozik Zánka, Balatonőszöd és Balatonboglár, ezeken a településeken 700 ezer alatt volt az új építésűek négyzetméterára, Balatonszabadi pedig 600 ezer forint alatti átlagos négyzetméterárral rendelkezett június elején.

Lakópark látványterve, Siófok; forrás: ingatlan.com

Legek a piacon

A legolcsóbb Balaton-parti új építésű ingatlanért Balatonmáriafürdőre kell utaznia a vevőnek. A 29 négyzetméteres ingatlanért, ami 7 négyzetméteres erkéllyel is rendelkezik, 23,49 millió forintot kér az eladó. Mivel a lakás egy Balaton-parti lakóparkban található, saját partszakaszt is használhat a tulajdonos. https://ingatlan.com/balatonmariafurdo/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/32269695

balaton ingatlanLakópark Balatonmáriafürdőn; forrás: ingatlan.com

A legdrágább új építésű lakóingatlan Siófokon található. A 399 milliós vételár kifizetéséért cserébe egy 8 szobás 232 négyzetméteres luxuslakást kapunk, amihez 140 négyzetméteres erkély is tartozik. A teraszon nem csak a Balatoni kilátást élvezheti a tulajdonos, de az ott helyet kapott jacuzzi kényelmét is.

https://ingatlan.com/siofok/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/32251202

ingatlan balatonLakópark, Siófok; forrás: ingatlan.com