A Budai Vár leelőzte a Versailles-i kastélyt – ezek az európai kastélyok a legnépszerűbbek

Utazás2023. feb. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Több millió poszt elemzése alapján a The Thinking Traveller utazási iroda megállapította, melyik az a 10 európai kastély, amelyek a legnépszerűbbek az Instagram felületén.

The Thinking Traveller azt nézte meg, hogy a kastélyokról konkrétan mennyit posztoltak, ehhez az Instagramon közzétett bejegyzéseket vette alapul, ahol pedig az egyes helyszínekre vonatkozó hashtageket vették figyelembe. 

Az Instagrammon a 15 legtöbbet posztolt kastélyok Európában

Előkelő helyen szerepel a toplistán a Budai Vár (#budacastle), amely a nyolcadik helyet szerezte meg, leelőzve ezzel többek között a Versailles-i palotát is.

10. Castel dell'Ovo - Olaszország

Castel dell'Ovo - Olaszország

A legenda szerint a római költő Vergilius egy tojást helyezett a várban annak építése idején, és innen kapta a nevét - Castel dell'Ovo. Állítólag azt mondta, hogy ameddig az el nem törik, a vár urának baja nem lesz. A „Tojásvár” sokak kedvenc kastélya Olaszországban.

9. Versailles-i kastély - Franciaország

Versailles-i kastély - Franciaország

A leginkább az első világháború utáni béketárgyalások helyszíneként ismert Versailles-i kastély 1682-től 1789-ig a francia királyok lakhelye volt. XIV. Lajos, a Napkirály rezidenciája, az európai kastélyépítészet csúcspontja, az abszolút hatalom szimbóluma. Ma az ország egyik leglátogatottabb helyszíne.

8. Budai Vár - Magyarország

Budai Vár - Magyarország

A Budai Vár a Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak is otthont ad. A XIII. századtól magyar királyok palotájaként is szolgált. Középkori falak és néhány épület ugyan fennmaradt, de a XIX. században átalakították Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján.

7. Neuschwanstein - Németország

Neuschwanstein - Németország

A XIX. századból származó Neuschwanstein kastélyt II. Lajos bajor király építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. A látogatók részt vehetnek egy 30 perces túrán a kastélyban, de sokan csak sétálgatnak a környéken és kívülről csodálják a kastélyt.

6. Angyalvár - Olaszország

Angyalvár - Olaszország

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában. A Tevere jobb partján áll, a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo köti össze a várossal. A történelem szerelmeseinek a legszebb látnivaló Rómában.

5. Windsori kastély - Anglia

Windsori kastély - Anglia

A világ egyik legrégebbi és legnagyobb jelenleg is használt kastélya, a Windsori kastély I. Vilmos angol király nevéhez fűződik. A kastély 2011-től 2022-ben bekövetkező haláláig II. Erzsébet királynő legfontosabb rezidenciája is volt.

4. Prágai vár – Csehország

Prágai vár – Csehország

A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Emellett a Guinness Rekordok Könyve szerint „a világ legnagyobb ősi vára”.

3. Mont Saint-Michel - Franciaország

Mont Saint-Michel - Franciaország

Franciaország a divat mellett számos történelmi kincséről is híres, ezek egyike a Le Mont Saint-Michel - egy árapály-sziget és szárazföldi település Normandiában, amelyet a történelem és az utazás szerelmeseinek egyaránt érdemes felkeresni.

2. Edinburgh-i vár - Skócia

Edinburgh-i vár - Skócia

Az ikonikus Castle Rock nevű kialudt vulkán tetejére épült, Edinburgh-i vár Skócia egyik legnépszerűbb helyszíne. Egész héten nyitva áll a látogatók előtt vezetett túrákra és egyéb látogatásokra. Érdekesség, hogy a helyén már az időszámítás előtti 9. században is éltek emberek.

1. Londoni Tower - Anglia

Londoni Tower - Anglia

Hódító Vilmos 1066-ban építtette a normann hatalom szimbólumaként. Régen főleg foglyok fogva tartására használták. Jelenleg népszerű turisztikai látványosság, és itt őrzik a brit koronaékszereket.