Záródik a kistelepülések és a városok közötti lakáspiaci árolló

Ingatlan2022. jún. 10.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A lakáscélú támogatások és kedvezmények meghosszabbítása élénk lakáspiacot eredményezhet 2023-ban, ami a gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat. Bár az eredeti terv szerint az év közepéig lehetett igényelni a falusi csokot, a határidő legalább az év végéig kitolódik. Ez pedig további lökést adhat az érintett kistelepülések lakáspiacának.

A lakáscélú támogatások és kedvezmények meghosszabbítása élénk lakáspiacot eredményezhet 2023-ban, ami a gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat.

A falusi csok meghosszabbításának köszönhetően pedig tovább záródhat a kistelepülések és nagyvárosok közötti ingatlanpiaci árolló - derül ki az ingatlan.com előrejelzéséből, amely lehetséges lakáspiaci kilátásokat foglalja össze. 

Záródó árolló

Bár konkrét jogszabály még nem született meg, de kormányzati bejelentés alapján legalább az év végéig elérhető marad a gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára a közel 2700 településen lévő ingatlanok felújításához, megvásárlásához támogatást biztosító falusi csok.

A 2019 közepén indult falusi csok élénkülést hozott az országos lakáspiacon addig marginális szerepet játszó településeken. A falusi csok miatt záródik a lakáspiaci árolló. Azaz az olcsóbb ingatlanokkal rendelkező kistelepülések egyre tempósabban zárkóznak fel a nagyobb városok, köztük a megyeszékhelyek és a fővárosi áraihoz

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elemzés szerint az elmúlt öt év során, azaz 2017-hez képest a községekben - így a falusi csokos településeken - eladásra kínált használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 136 százalékkal 341 ezer forintra emelkedett.

Közben a fővárosi kerületekben 89 százalékos, a megyeszékhelyeken 109 százalékos volt a drágulás, ami 862 ezer és 517 ezer forintos négyzetméterárat eredményez. Balogh László hozzátette, hogy mivel Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, ezért a záródó lakáspiaci árolló a vagyoni különbségeket is csökkentheti.

Százmilliárdok mennek a lakáspiacra jövőre is

A falusi csok után, szintén új elemként lépett be 2021-ben a lakáspiaci támogatások körébe az otthonfelújítási program, amelynek lényege, hogy a gyermeket nevelők a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak támogatásként. Az eredeti, jelenleg is érvényes szabályok mellett 2022 végéig igényelhető ez a támogatás.

A jövő évre vonatkozó, de még nem elfogadott költségvetési tervezet az ideinél több mint 100 milliárd forinttal nagyobb összeget irányoz elő lakástámogatásokra. A jelentős összeg miatt valószínűsíthető, hogy a felújítási program is meghosszabbodik és 2023-ban is elérhető lesz.

- mondta Balogh László.

Ha esetleg tényleg kitolják a felújítási program határidejét, az több szempontból is kedvező hatást gyakorolna a piacra. Egyrészt enyhítheti az év végéig kicsúcsosodó keresleti boomot, ami többletdrágulást eredményezne az építőanyagok és a kivitelezési munkálatok esetében. Ráadásul a felújításra váró lakóingatlanok továbbra is piacképesek lehetnek.

- tette hozzá. A szakember szerint a lakásfelújítási támogatások meghosszabbítása az építőipari vállalkozásoknak nyújtott megbízások miatt a gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat 2023-ban.

Balogh László szerint a 2023-ra tervezett lakástámogatási összeg alapján valószínűsíthető, hogy jövőre és a következő években is élénk maradhat a lakáspiac.

A támogatásokra nagy szüksége van a vevőknek, mert az emelkedő kamatkörnyezet nehezíti a hitelfelvételt. A lakásdrágulás miatt az elmúlt években az ingatlanvásárlások nagyjából felénél kaptak szerepet a lakáshitelek.

Tekintettel arra, hogy a támogatott lakáshitelek kamata jóval elmarad a piacitól, ezért ezek a lehetőségek felértékelődnek a vevők szemében.