Orbán: 700-900 forint lenne egy liter benzin az ársapka nélkül

Hírek2022. jún. 10.Sz.A.

Azt kértük Brüsszeltől, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a háborúhoz közelebb eső országoknál be lehessen vezetni az árkülönbséget a benzin esetében, ársapka nélkül ugyanis 700-900 forint lenne a benzin ára - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Az árkorlátozások nélkül 15-17 százalék lenne az infláció Magyarországon. A magas infláció részben a háború és az Oroszország ellen kivetett nyugati szankciók következménye - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Hamarosan megjelenik a rezsicsökkentés új szabályairól szóló rendelet, amely szerint a kisvállalkozások is beletartoznak a kedvezményezettek körébe.

A döntés mintegy százezer kisvállalkozót érinthet.

A kormányfő kifejtette: a soproni kormányülésen egy háborús gazdasági válságot kezelni tudó költségvetést fogadtak el, a háború okozta kockázatokhoz igazították a költségvetést. 

A háború már eddig is magas inflációt hozott Európának, ezt a konfliktust megszenvedi az egész európai gazdaság

- fogalmazott Orbán Viktor.

Az uniós olajembargóról szólva kifejtette: végül győzött a józan ész, bár egyedül küzdöttek a vezetékes olaj importjáért a magyarok, de a jótékony hatásait a cseh és szlovák barátaink is élvezhetik.

Jó helyzetben van a magyar kormány, mert megnyugtató, stabil fölénnyel nyert, így könnyebben tudja kezelni a háború okozta nehéz helyzetet

- mondta a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban. 

A szankciókkal kapcsolatban kiemelte: "a gáz is úgy kezdődött, mint az olaj." Az elején még támadták a németek, de később már az embargó mellé álltak, így maradtak egyedül a magyarok. 

- Egy gázembargó nem észszerű európai politika, egész Európát tönkreteheti, ezért a magyar álláspont az, hogy a józan észre kellene hagyatkozni - fogalmazott.

Az orosz-ukrán háborúról szólva kiemelte: Ukrajnának joga van saját magát megvédeni, ezt nem lehet tőlük elvitatni, az ukránok hősiesen harcolnak.

Kérdés azonban, hogy egy elhúzódó háborút kívánunk-e finanszírozni, vagy a béke hangján próbálunk beszélni.

A kormányfő kifejtette: véleménye szerint "Soros György egy háborús uszító, aki keres a háborún".

Különadók

A bankadóval kapcsolatban leszögezte: ha könnyű lenne áthárítani a különadót, akkor nem tiltakoznának ellene annyira a bankok. Eddig egy magas hasznot "fújt be a szél" a bankokhoz, de ezért meg is kellett dolgozniuk. 

A magyar gazdaságban két három év múlva ismét jobbak lesznek az üzleti lehetőségek a cégek előtt, így többet tudnak majd keresni a most különadóval sújtott szektorok.

Az árkorlátozások meghosszabbításával kapcsolatban kiemelte: jelenleg is zajlanak az egyeztetések a kormányon belül arról, hogy meddig lehet fenntartani az ársapkákat. - Minél tovább tart a háború, annál tovább kell magas inflációs környezettel számolni - tette hozzá.

A lakások és a gépjárművek után fizetendő úgynevezett karbonadóról kifejtette: nem a lakossággal, hanem a környezetszennyező vállalatokkal kellene megfizetteni a klímaválság és az energiaátállás költségeit.