Felmehet a használt autók ára - Interjú az AAA Auto vezérével

Interjú2020. máj. 7.Devecsai János

A koronavírus-járvány miatt az elektromobilitás elterjedése is lelassulhat – mondta el a növekedés.hu-nak adott villáminterjúban Karolína Topolová, az AAA Auto ügyvezető igazgatója, aki elárulta, hogy a járvány miatt a vállalatuk sikeresen indította el az online értékesítést.

A koronavírus járvány hogyan hatott az AAA Auto forgalmára?

Az összes országban, ahol jelen vagyunk –így Magyarországban, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban– is komoly visszaesés volt az eladásokban. Míg a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában a telephelyeinket 5 hétre be kellett csuknunk, addig Magyarországon és Lengyelországban a szabad mozgást korlátozó intézkedések miatt fordulhatott elő, hogy az emberek nem igazán tudtak autót vásárolni. Az értékesítések körülbelül az ötödére estek vissza.

Viszont a piacainkon most már javul a helyzet.

Csehországban és Szlovákiában újra nyitva vannak a telephelyeink, illetve Magyarországon és Lengyelországban is lazultak a korlátozó intézkedések. Igaz, az eladások még mindig nem olyan erősek, mint a járvány előtt. 

De mivel a ragály pont a főszezon kellős közepén érkezett, úgy hisszük, hogy az emberek a tervezett vásárlásaikra, ha halasztva is, de sort fognak keríteni.

Már csak azért is, mert járvány idején a személyautó a legbiztonságosabb közlekedési eszköz.

A vírus miatt a cégen belül milyen lépéseket kellett tenni?

A járvány kirobbanása óta fertőtlenítjük az autóinkat és a telephelyeinket. A vírus ellen használt védekezési eszközöket, így fertőtlenítőket biztosítunk a vásárlóinknak. Figyelünk a vevők személyes biztonságára. A nyitvatartási időnk is megváltozott: korábban késő estig fogadtuk az érdeklődőket, most viszont 15 órakor zárnunk kell. Közben minden piacunkon elkezdtük online is az autó-értékesítést. A házhozszállítást is biztosítjuk, így a vevőinknek nem kell a telephelyeinkre látogatnia.

Ez Magyarországon is bevált, ahol múlt hétig 20 kocsit adtunk el az interneten, míg korábban a világhálón keresztül egyet se értékesítettünk.

Mi lesz a használt-autó piaccal? Milyen változásokra lehet számítani a jövőben?

Az autóipart megrázta a járvány. A legtöbb gépjármű üzem egy ideig felfüggesztette a gyártást, ami azt jelenti, hogy kevesebb új autó lesz a piacon és a vásárlásoknál többet kell majd várni. Ennek a jelenségnek negatív hatása lesz a használt autó piacra is. Amikor az emberek nem vesznek új autókat, akkor a régieken se adnak tovább.

Így a következő hónapokban kisebb kínálatra lehet számítani, ami valószínűleg fel fogja hajtani az árakat.

Rengeteg olyan tényező befolyásolja a piacot, amelynek a hatását most még nehéz megjósolni. Például a nyersolaj alacsony ára könnyen megnövelheti a fosszilis üzemanyaggal működő autók népszerűségét. Ami pedig lelassíthatja az elektromobilitás elterjedését, méghozzá komoly léptékben.

Emellett az autók online eladása is nőhet – legalábbis a mi vállalatunk ezt az értékesítési csatornát szeretné megtartani a jövőben is.

És végül, de nem utolsó sorban: az emberek lassacskán másképp tekinthetnek a tömegközlekedésre – olyan hely lehet a szemükben, amely a személyi autóval szemben veszélyesebb, ha fertőzésekről van szó.