Az egyik legjobb hazai mesterlövésszel beszélgettünk

Interjú2021. jan. 23.Bódy Géza

Győri Roland hazánk egyik legjobb mesterlövésze. Jelenleg Áder János köztársasági elnököt és a családját védi a Készenléti Rendőrség Köztársaság Elnöki Őrségénél, kiemelt biztonsági főtisztként. Korábban a terrorelhárítóknál szolgált, a mesterlövész-állomány kiképzésében és modernizálásában vállalt jelentős szerepet. Részt vett – többek között – az ifjabb Bush amerikai-, Putyin orosz elnök, illetve Angela Merkel német kancellár védelmében. Roland azt vallja, hogy a jó mesterlövész a legtöbb esetben a „kard hegye”, és ha kell, akkor sebészi pontossággal képes beavatkozni. Aki halottakkal és túszejtőkkel teli akciókról vár élménybeszámolót, az csalódik. Ellenben annál több szó esik elhivatottságról és szakmai alázatról.

Mikor kezdődött a fegyverek iránti rajongása?

Már gyermekkoromban érdekelt a rendvédelem illetve a fegyverek. Az érettségi után rendészeti szakközépiskolába jelentkeztem. A nyári gyakorlatot 1997-ben kezdtem a Készenléti Rendőrségnél, ahol egyből a mélyvízben találtam magam.

Mi történt?

Ez volt az az időszak, azaz a kilencvenes évek második fele, amikor a legtöbb maffia-leszámolás volt az országban. Emlékezetes marad az Aranykéz utcai robbantás, és nem csak azért mert 1998-ben követték el a magyar kriminalisztika történetének egyik legdurvább robbantásos merényletét Budapest belvárosában. A célpont, „Óriás Tamás” azaz Boros József Károly volt, aki a merényletben azonnal meghalt. A családja rendőri védelem alatt állt, így találkoztam az akkori alvilág egyik kulcsfigurájával. A terrorelhárító szolgálathoz 1999-ben jelentkeztem.

A felvételinél mi volt a kritérium?

Többlépcsős felvételi volt, amely egy speciális orvosi vizsgálattal kezdődött. Ezt követte egy nehéz fizikai és lövészeti felmérő majd egy pszichológiai vizsgálat, amelyen sokan elvéreztek.

Volt sportmúltja?

Igen. Angol rögbiztem illetve amatőr szinten ökölvívtam.

Mindenféle szempontból embert próbáló, sokszor a tűréshatárt átlépő féléves kiképzés után kerültem a terrorelhárító szolgálathoz (TESZ), úgynevezett felszámoló beosztásba.

Mit jelent ez az elnevezés?

Azok az úgynevezett a műveleti szakemberek tartoznak ide, akiket a köznyelv egyszerűen kommandósoknak nevez.

Szülei próbálták lebeszélni erről a hivatásról?

Persze. Folyamatosan aggódnak. Mint látható, nem tudtak lebeszélni, de mára elfogadták.

Mi adta a motivációt ehhez a cseppet sem hétköznapi munkához?

Az a kíváncsiság, ami ezt a világot övezte.

Ekkor már tudta, hogy ez lesz az ön szakterülete?

Pontosan melyikre gondol? Ugyanis sok szakirány van, mint például mesterlövész, felszámoló, műszakis illetve kutyás. Természetesen a mesterlövész beosztás érdekelt. Egy álmom teljesült azzal, hogy bekerültem a TESZ-hez. Úgy gondolom, a hangsúly a lelkesedésen és az elhivatottságon volt. Mindkettő óriási volt. Megnyíltak azok „rejtett kapuk”, amelyekről korábban csupán álmodoztam. Többek között ekkor találkoztam a személyvédelem alapjával. Mint terrorveszélyeztetett személyeket a TESZ védte az amerikai és az izraeli nagykövetet.

Sok feladatunk volt, sok kihívással. A mostaninál jóval kevesebb fizetéssel és gyengébb felszereléssel, ám annál nagyobb elhivatottsággal és lelkesedéssel.

Mesterlövésznek 2004-ben neveztek ki. Az volt a szerencsém, hogy hat rutinos mesterlövész tanított, akik a tudásuk legjavát adták azért, hogy a szakma összes fortélyát továbbvigyem. Mégpedig úgy, hogy azokat átültettem a modern kor kihívásainak megfelelően.  

győri roland mesterlövészEgy másik feladatkörben

A „modern kornak” milyen kihívásai voltak?

Először a kiképzési rendszeren kellett változtatnom. Kialakítottam az egységesített mesterlövész tematikát. Ennek alapján kellett egy új mesterlövész-állományt képeznem, amely szintén erre a tematikára épülő mentorrendszernek az alappilléreit alkotta. A mai napig ezek a srácok a TEK mesterlövész állományát öregbítik. Lehetőséget kaptunk 2006-ban a fegyverzeti fejlesztésre: ebben sikerült az Unique Alpine TPG1-et rendszeresítenem. Ennek a továbbfejlesztett, multikaliberű változatát, a TPG3-at, Kiskunfélegyházán gyártják majd.

mesterlövész versenyVersenyen a TPG1-el  az oroszországi Krasznodárban / vagy Versenyen az oroszoknál

Sokan nem tudják, hogy miért különleges ez az eszköz?

Az akkori korszak legpontosabb precíziós puskája volt.

Például egy túszejtésnél magabiztosan, pontosan lehet vele találatot elérni.

Amikor 2010. szeptember 15-én megalakult a TEK, amelynek a vezetője Hajdú János vezérőrnagy, a szervezet főigazgatója bízott meg a mesterlövész-állomány felépítésére. Az alapokat mi raktuk le.

győri roland a mesterlövészFeladaton

Ez mekkora kihívást jelentett?

Egyrészt óriásit, másrészt pedig életem egyik legnagyobb lehetőségét. A TEK megalakulásánál kiemelt szempont volt a hatékonyság biztosítása. Ehhez az eszközállományt és egyéb feltételeket biztosították.

Kiből lehet jó mesterlövész?

Nem csak ön, hanem sokan kérdezték már ezt. Ugyanazt szoktam mondani a kiválasztás után a jelölteknek is.

Ha egy jó mesterlövész tudását tízes skálán vizsgáljuk, akkor a nyolcadik szintig fel tudom készíteni a mesterlövész-jelöltet. A kilencedik fok a szorgalom, a tízedik a tehetség. Ez utóbbi kettő már tőlük függ.

Fontos a motiváció, az elkötelezettség és a folyamatos fejlődés képessége. Rengeteg ismerettel kell rendelkezni, mint például fegyver-és lőszerismeret, optikai eszközök ismerete, ballisztika, álcázás, valamint a taktikai eljárások elsajátítása. Talán kevesen tudják, de a mesterlövészek nem csupán lövészetre vannak kiképezve, hanem információgyűjtésre is.

Ez mit takar?

Például megfigyelést, képrögzítést. A lényeg a célpontnak, illetve a célszemélynek a csendes, észrevétlen megközelítése. Tehát nem csupán a „lövés” a feladat. Ez már csupán a végső megoldási lehetőség.

Mi volt a következő lépcsőfok az életében? A TEK-től hogyan került a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségéhez?

A testületet Pomozi Sándor rendőr ezredes vezeti. Korábban is igénybe vette a segítségemet, például állami rendezvényeknél, továbbá a miniszterelnök illetve a köztársasági elnök védelménél. Régebben a Kormányőrség feladata volt a közjogi méltóságok védelme, majd a Köztársasági Őrezredé, később pedig a Terrorelhárítási Központ vette át a feladatot.

Áder János köztársasági elnök és családja védelmét 2015. áprilisa óta a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrsége látja el.

Összeolvadtak a szakterületek a személyvédelemmel foglalkozókból (Köztársasági Őrezred) és a „kommandósokból” azaz a műveleti szakemberekből, akik a terrorelhárító szolgálatnál vagy a Terrorelhárítási Központnál vagy a megyei beavatkozó alosztályoknál dolgoztak.

Ezt a hivatást élethosszig tartó tanulás kíséri?

Egyértelmű, hogy igen. A legmagasabb szinten kell a tudásunkat tartani. Számos országban vettem részt képzéseken és versenyeken.

Németország, Cseh köztársaság, Olaszország, Oroszország, Egyesült Államok, Kína mind a kiképzési- és a versenyhelyszínek közt szerepelt.

Nem állítom, hogy ez könnyű, de ha nincs gyakorlás, nem tudjuk jól ellátni a feladatainkat.

Kínai mesterlövész versenyenKínai versenyen

Mennyit gyakorol?

Ahogy az időm és a lehetőségem engedi. Ha nem dolgozom, akkor is igyekszem képezni magam. Ez egyfajta életforma. Az állandó gyakorlás, a fegyverek tisztítása és az egyéb eszköz karbantartása, illetve az erőnlét fejlesztése elengedhetetlen.

Lassan eloszlik az az illúzió, miszerint a filmeken látott mesterlövész a tetőről egyesével, szuperhősként szedi le a rossz arcokat.

Ez nem fedi a valóságot. Egy mesterlövész az észrevehetetlenségre törekszik. Maximum demonstratív jelleggel lesz látható, hiszen meghatározhatják neki, hogy a kettő közül melyiket alkalmazza.

Mi a feladata?

Röviden: látok, információadással segítem a társaimat, biztosítok ha kell, egyéb szolgálati csoportokat irányítok az esetleges gyanús személyekre, netán tárgyakhoz. A mesterlövész „csúcsmunkáját” a túszmentés jelenti. A mostani feladatkörömnek ez nem része, ez a TEK hatáskörébe tartozik.

A jó mesterlövész a legtöbb esetben a „kard hegye” és ha kell, sebészi pontossággal képes beavatkozni. Ezen kívül sok információval képes szolgálni az eredményes feladat végrehajtásban.

Itt kanyarodom vissza a sok gyakorlás, illetve a gyakorlatozás fontosságára. Hogy újabb hasonlattal éljek, a mesterlövész az „egység szeme”.

jó mesterlövész a legtöbb esetben a „kard hegye”

Szinte minden szolgálatot az alaplövészet végrehajtásával kell kezdeni.

Miért van szükség arra, hogy a lövészek közvetlenül a szolgálatuk megkezdésekor mihamarabb gyakoroljanak?

Ennek oka egyszerű: meg kell győződni arról, hogy a fegyverzetük működőképes. Ezzel együtt az is fontos, hogy a mesterlövész, ha szükséges, akkor bevetéskész állapotban legyen.

Az elnöki őrségben milyen feladatköröket lát el?

Egyrészt az elnököt védő egyik csoportban kiemelt biztonsági főtisztként dolgozom. Ám amennyiben szükséges és az elnök úr programja megkívánja, akkor mesterlövészként a taktikai támogató csoport részeként is teljesíthetek szolgálatot.

győri roland munkábanMunkában

Rendszerint előre tudom, hogy mikor, hol és milyen feladatot kell végrehajtanunk. Itt olyan emberek kellenek, akik a lehető legtöbb képességet birtokolják.

Azt lehet tudni, hogy az országban sok a mesterlövész?

Az, hogy hazánkban hány mesterlövész dolgozik, természetesen nem publikus.

Beszélgetésünk alatt ezt a rész vártam a legjobban: melyik volt élete legemlékezetesebb akciója?

Sajnos ki kell ábrándítanom. Munkámnak erről a részéről, biztonsági okok miatt, nem eshet szó. Köszönöm, amennyiben ezt megérti. A lényeg az, hogy folyamatosan magas szinten kell teljesítenünk. Olyan elméleti és gyakorlati tapasztalatokat kell gyűjteni, amelyet kis túlzással bármikor és bármilyen helyzetben nagy magabiztossággal tudjunk alkalmazni. Természetesen rendkívül sokat számít a felszerelés illetve az életszerű körülmények közti állandó gyakorlás.

Fontos, hogy a mesterlövész, ha szükséges, akkor bevetéskész állapotban legyen

Hogyan alakul a munka-magánélet egyensúly?

A munkát nem hogy ki lehet, hanem nagy részben ki is kell zárni otthonról. Illetve fordítva is igaz. Amennyiben valakinek problémája van, azt jelezni kell.

A profit talán onnan lehet felismerni, hogy nem játssza és nem vállalja túl magát. Nem hősködik azzal, hogy „én még ezt is meg tudom csinálni”.

Milyen munkáira emlékszik szívesen vissza?

Korábbi feladataim közül kiemelkedik például a fiatalabb Bush amerikai elnök, vagy Putyin orosz, illetve Angela Merkel német kancellár, netán Tony Blair volt brit miniszterelnök, továbbá Mahmud Abbasz egykori palesztin elnök, valamint Mose Kacav volt izraeli államfő magyarországi látogatásának védelme.

Több szakterület dolgozik ilyenkor együtt. Egy uniós csúcstalálkozó, vagy egy NATO-esemény szintén óriási kihívás.

Miből állt a feladat?

Az orvlövész-elhárítási részt készítettem elő, irányítottam is, vagy mesterlövészként dolgoztam. A látogatásokat több hónapos előkészítő munka előzte meg. Ezeken az eseményeken a teljesség igénye nélkül részt vettek az országok titkosszolgálatai, a rendőrség feladattal megbízott állománya, és egyéb állami szervek. Bush látogatásánál amerikai részről együtt dolgoztam a politikusok védelméért felelős apparátussal is, akik már korábban Magyarországra utaztak előkészíteni a látogatást.

Minden esetben bejárjuk azokat a helyszíneket, ahol a védett személy elhalad vagy megáll. A legapróbb részletekre is figyelünk.


győri roland terepen

Többször mondta, hogy mesterlövész, de személyt is véd.

Igen. Ez két különböző szakterület. Öt éve dolgozom a személyvédelemben. Ez teljesen más felkészültséget és elvárásokat igényel, plusz tudást és tapasztalatot adva. Ráadásul az elnöki védelemnél tovább tudom kamatoztatni a mesterlövész múltamat.

Példaképekre gondolom még önnek is szüksége van. Említene párat, akiknek sokat köszönhet?

Nagy Dezső háziorvos volt az első mentorom, aki szabadidejében vadászott. Elsősorban a hazaszeretetet, illetve a katonai életérzést tanultam meg tőle. Később a TESZ-nél ismertem meg Pintér András rendőr őrnagyot, aki a lőkiképzőm volt. Sok elméleti és gyakorlati tanácsot köszönhetek neki.

Tőle kaptam azt az értéket és szakmai alázatot, amelyről beszéltem.

Rajta keresztül ismertem meg Simkó Imrét, akit Magyarországon a mesterlövészet atyjának tartanak. Ő szintén végigkísérte, illetve kíséri pályafutásomat. Ráadásul kiemelkedő képességekkel, tudással rendelkező olimpikon, háromszoros céllövő Európa-bajnok, a hazai és a Varsói Szerződés hadsereg-bajnokságainak győztese.

Nekik is köszönhetem, hogy most itt tartok.

Mindketten messze meghaladták szaktudásban, oktatói tapasztalatban a korukat, éltek azokkal a lehetőségekkel, amelyek egykor adottak voltak. Ma a technika fejlettebb, de most is kérek tőlük tanácsot. Fontos a véleményük, fontosak ezek a baráti kapcsolatok.