Az idegenvezetők nagyon nehéz év előtt állnak, és eddig nem kaptak segítséget - Interjú két szakmai szervezet elnökével

Interjú2020. júl. 3.Sz.A. - H.A.

Hónapok óta nincs bevétele a hazai idegenvezetőknek, és az egész év is nehéznek ígérkezik a külföldről érkező turizmus összeomlása és a még szeptembertől is bizonytalan foglalások miatt. A szakmában dolgozók zöme katás vállalkozó, akik semmilyen könnyítést eddig nem kaptak. Deák Judittal a Magyarországi Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnökével, és Caesar Évával a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Hányan dolgoznak hivatalon ma idegenvezetőként Magyarországon?

Deák Judit: Mintegy 15 ezer idegenvezető van hivatalosan bejelentve, főállásban pedig 4-5 ezer főről van szó. A legtöbben ki és beutaztatást is vállalnak, de az idegenvezetők több mint fele itthon dolgozik. Ugyanakkor sokan külföldre visznek csoportokat, és átfedés is van a két csoport között. Az idegenvezetés nemcsak egy passzió, hanem olyan hivatás, amit mindenki évek óta tartó továbbképzéssel, önfejlesztéssel és Magyarország, illetve a turisták iránti szolgálat szeretetével teljesít nap mint nap.

Hogyan érinti a szakmát a járvány nyomán kialakult helyzet, a külföldről érkező turizmus több mint 90 százalékos csökkenése?

A jelenlegi nehéz és bizonytalan világgazdasági helyzetben, annak ellenére, hogy a turizmus a minimális szintre csökkent, az idegenvezetők nem panaszkodnak, optimistán néznek a jövő felé. Ennek a szakmának a 60 százaléka egyéni vállalkozó, a célunk, hogy valahogy túléljük ezt az időszakot, és ehhez kérünk segítséget a döntéshozóktól. Több országban is láthatunk erre példát, van, ahol 2020. december végéig havi 600-1500 euró összeghez jutnak az idegenvezetők. Nálunk nettó százezer forint havi juttatás igazán méltányos lenne. A járvány miatt kialakult visszaesés miatt több csoport, - a taxisoktól a műkörmösökig - kaptak felmentést a kata befizetése alól, ugyanakkor ez a zömében katás vállalkozó idegenvezetőkre nem vonatkozik. Szerintem, mi véletlenül maradtunk ki ebből a körből, még az is lehet, hogy akár adminisztratív ok miatt. Már csak azért sem értjük, mert a turizmusban mintegy 400 ezer fő dolgozik, ehhez képest az aktív idegenvezetők száma alacsony. 

Milyen segítséget várnának el az idegenvezetők ebben a nehéz helyzetben?

Mivel hónapok óta nincs bevételünk, jó lenne, ha eltekintenének a kata befizetésétől, és elég lenne a társadalombiztosítási befizetést teljesítenünk egészen addig, amíg nincs rendszeres bevételünk. Március 15-e óta nincs bevételünk, a tartalékainkból élünk. 

Hová fordultak segítségért?

Írtunk a Miniszterelnöki Hivatalnak, a Kommunikációért felelős Minisztériumnak - elvileg ide tartozik a szakma -, a pénzügyi tárcának, és a NAV-nak, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Érdemi választ még nem kaptunk. 

Jellemzően milyen más munkalehetőséget vállalnak most el az idegenvezetők?

Sokan magán nyelvórákat adnak, illetve itthoni belső tárlatvezetésekre vizsgákat tettek le, és remélik, hogy kapnak munkát. De vannak olyan kollégák, akik takarítanak, vagy konyhai kisegítést vállalnak.

Milyen kormányzati segítséget vettek igénybe?

Caesar Éva: Az idegenvezetők többsége, akik a KATA szerint adóznak, eddig sajnos semmiféle segítséget nem tudott igénybe venni. A 61/2020.(III.23.) számú Kormányrendelet szerint a munkaviszonyban foglalkoztatottak és egyéni vállalkozók március, április, május és június hónapokra mentesültek a szociális hozzájárulás, a TB és egyéb járulékok befizetése alól, csak az egészségbiztosítási járulékot, a7710 forint összeget kellett megfizetni. Vannak olyan idegenvezetők, akik egyéni vállalkozóként adóznak, őrájuk vonatkozik ez a rendelet. A NAV javasolta az idegenvezetőknek az adónak részletekben való megfizetésének lehetőségét, amit kérvényezni kellett.

Caesar ÉvaCaesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők SZövetségének elnöke

Milyen támogatást vesznek most még mindig igénybe, hiszen még mindig nem indult újra a turizmus?

Sokan igénybe veszik az álláskeresési járadékot, és mostanában jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati felhívása vidéki idegenvezetők számára. A részletes pályázati felhívás hamarosan meg fog jelenni.
Ezt a mi javaslatunk alapján hirdették meg, ezúttal is köszönet érte.
Az idegenvezetők nagy többsége viszont Budapesten él, jóllehet, idegenvezetői jogosultságuk az egész országra kiterjed.

Milyen támogatásra lenne szükségük ahhoz, hogy ne legyenek nagyobb bajban?

A legmagasabb fórumokat is beleértve mindenütt kérvényeztük, hogy a KATA szerint adózó idegenvezetők kerüljenek a 61/2020.(III.23.) 1.§ 7. pontjának hatálya alá, ami a KATA megfizetése alól adott volna mentességet. Ezt sajnos még nem sikerült elérnünk. Mivel ez csupán az adó elengedése lenne, ettől még bevételük nincs, szerettük volna elérni azt is, hogy mintegy havi minimálbérnyi támogatással segítse a Kormány az idegenvezetőket.

Hányan hagyták ott a szakmát a több hónapja bekövetkezett leállások miatt?

Ilyen irányú felmérést nem végeztünk, de ismerek sok olyan idegenvezetőt, akik elhelyezkedett valamilyen munkahelyen. Aztán, hogy majd később visszatérnek-e az idegenvezetői tevékenységbe, nem tudjuk.

Hogyan látják a turizmus újraindulását?

Egyrészt a hazai turizmus, óvintézkedésekkel ugyan, de már elindult. Másrészt azt tapasztaljuk, hogy kis számban, de vannak már külföldi látogatók a fővárosban, ők egyéni turisták. Se ők, se a hazai vendégek nemigen vesznek igénybe idegenvezetőt.

Mikorra várnak kilábalást?

Nehéz megjósolni. Májusban még abban bíztunk, hogy talán szeptemberben újra dolgozhatunk, de ha jön a második hullám, akkor ebből semmi sem lesz. Így várhatóan jövő tavasszal indulhat újra a nemzetközi turizmus.

Számítanak-e újabb vírus hullámra, és ha igen, akkor erre mennyire tudnak előre felkészülni?

Örülnénk, ha nem lenne második hullám, de ha lesz, akkor az meghosszabbítja a munka nélkül eltöltendő időnket. Hasznosan szeretnénk ezt az időt eltölteni. Májusban huszonegy kollégával vállaltuk iskolás gyermekek, fiatalok korrepetálását sokféle tantárgyból online módon. Időpontot foglalni egy webes felületen lehetett. Újabb hullám esetén ezt folytathatjuk. Egyébként olvasunk, képezzük magunkat.

Mit tudnak a szakmáról nemzetközi szinten? Más országokban hogyan élnek túl most az idegenvezetők?

Tavaly óta tagja vagyunk az Idegenvezetők Világszövetségének, jó a kapcsolatunk a szlovákiai és a határon túli magyar idegenvezetők egyesületeivel. Nagyon eltérő a támogatottságuk most a Koronavírus alatt. Vannak országok, ahol semmit sem kapnak, de például Ausztriában, Hollandiában 2000 eurót, Olaszországban 600 eurót kapnak az idegenvezetők havonta. Általában jobban megbecsülik az idegenvezetőket, mint nálunk.

Flashmob a Bazilikánál

Közös sajtóeseményt, és figyelemfelkeltő flashmob-akciót szervezett a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE); a Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) és a Független Idegenvezetők Csoportja a budapesti Bazilikánál. A keddi, a Bazilikánál megtartott színes esernyős demonstráción több száz idegenvezető vett részt. A demonstráció előtti sajtótájékoztatón Caesar Éva, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének elnöke a folyamatos, legfelsőbb színtű lobbizás fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, az idegenvezetők korábban az állami utazási irodák főállásban alkalmazták az idegenvezetőket, ma már vállalkozóként, KATA-adózási rendszerben dolgoznak.

idegenvezetők

A jelenlegi helyzetben egy magyar idegenvezető az éves jövedelmének 80-90 százalékát április-október között nem tudja kitermelni, pedig általában ilyenkor teremtik meg a téli hónapok túléléséhez szükséges tartalékokat is. Ez most elmarad. Kértünk támogatást a NAV-tól, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, és reméljük a nyár folyamán lesz pozitív változás.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idegenvezetők helyzete azért is különösen drámai, mert legtöbbjük életét a munkája tölti ki, nincs más bevételi forrásuk.

Az nem megoldás, hogy sokan vállalkozásukat szüneteltetik, mert akkor esetleges futó hiteleik miatt még nehezebb helyzetbe kerülnek, és más jellegű áthidaló munkát sem kapnak.

Ami biztos: egyelőre nem térnek vissza a nemzetközi turisták és ez miatt az utazási irodák is sok gonddal küszködnek. Mint a sajtótájékoztatóján elhangzott: az idegenvezetők voltak az elsők között, akik 3-4 hónappal ezelőtt minden munkájukat elveszítették, és minden bizonnyal ők lesznek az utolsók, akik majd valamikor teljes kapacitásukkal visszaállnak.

Marián Bilačič, a Szlovák Idegenforgalom és Idegenvezetők Társulásának (SSSCR) elnöke, a világszervezet Magyarországért is felelős regionális vezetője a rendezvényen hangsúlyozta: a szlovák idegenvezetők havi 450 euro segítséget kaptak, holott ők is inkább dolgozni szeretnének, és nem ingyen pénzt, de sajnos erre egyelőre nincs lehetőségük.