Az összes állami program közül válogathatnak a cégek a vali.hu-n

Interjú2021. okt. 27.F.S.

A cégeknek a jövő technológiáiba kell befektetniük, mert ez a hosszú távú túlélésük záloga, és ehhez minden támogatást megadunk – mondta a Növekedés.hu-nak György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arra biztatta a vállalkozásokat, hogy tájékozódjanak a vállalkozói információs portálon (www.vali.hu) a technológiaváltást segítő programokról, illetve egyéb fejlesztési lehetőségekről.

A legutóbb bejelentett támogatási konstrukció, a Széchenyi Mikrohitel GO! program ott van már a Vali.hu-n felsorakoztatott vállalkozásfejlesztési lehetőségek között?

Igen, az összes államilag támogatott program elérhető a Valin, a naprakész és ingyenes vállalkozói információs portálon.

Miért volt szükség egy újabb hitelkonstrukció elindítására?

A mikrohitelnél figyelembe vettük, hogy vannak olyan kisebb vállalkozások, amelyek a nagy ügyletekre szakosodott kereskedelmi bankoknak túl kockázatosnak minősülnek, illetve hátrányba kerülhetnek amiatt, hogy túl kicsi a hiteligényük, így nem éri meg foglalkozni velük.

A beruházási hitelt, amely 1-50 millió forint között igényelhető, 0,5 százalékos kamatozással, pénzügyi vállalkozások közvetítik azoknak a kisebb cégeknek, amelyek kockázatossága még vállalható. Hozzávetőleg 800 ezer potenciális érintettről van szó.

Ki foglalkozik azzal, hogy az összes új program felkerüljön a vállalkozóknak szóló weboldalra?

Minden szereplőnek, aki a vállalkozókat szolgálja, az az érdeke, hogy az általa kínált program szerepeljen a Vali.hu-n, de persze nem bízzuk a véletlenre. Szakértő kollégák felügyelik, hogy a portálon naprakész információk legyenek elérhetőek. A kis- és közepes vállalkozások fejlesztése főként az ITM háttérintézményéhez (IFKA) tartozik, a nagyobb vállalatoknak elsősorban a Pénzügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium kínál programokat. A Vali pedig minden programot összefog és megmutat személyre szabottan.

Mi a helyzet a legkisebbekkel, az egyéni vállalkozókkal? Nekik is érdemes keresgélni a portálon?

Természetesen. Bár a piaci visszajelzések alapján a kata szerinti adózás már önmagában nagy segítség a vállalkozóknak, a Széchenyi Kártya Program GO! államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hiteltermékei a kedvezményes adózási formát használók számára is rendelkezésre állnak. Emellett, a tudásátadásra épülő programjaink, mint amilyen a Modern Mintaüzemek Program, előttük is nyitva állnak. Ettől függetlenül folyamatosan keressük annak a lehetőségét, hogy hogyan segíthetjük további fejlődésüket.

Rajtuk kívül az egyéni vállalkozók alkotnak nagyobb csoportot, viszont az összes társas vállalkozáshoz képest alig 1 százalékot tesznek ki. Megvizsgálva jellemzőiket arra jutottunk, hogy a társas vállalkozásoknak szóló támogatási programokba való bevonásuk a 99 százaléknak óriási adminisztratív terhet jelentene. Nekik a társas vállalkozássá alakulást könnyítettük meg, ami után már jogosulttá válhatnak támogatási programjainkra.

A digitalizáció, az innováció és a technológia a vállalkozásfejlesztés vesszőparipája a kormányzati kommunikációban. Mennyire kell megszabni az irányt a vállalkozóknak?

Egy piacgazdaságban a vállalkozók tudják a legjobban, hogy mire van szükségük, azonban van olyan helyzet, amikor olyan gyorsan változik a technológiai környezet, hogy azonnali segítséget kell adnunk. Ezért is indítottuk el a beruházásoknak támogatást nyújtó technológiaváltó programunkat. A jövő technológiáiba érdemes már ma befektetni, mert tudjuk, hogy ez a hosszú távú túlélés záloga. 

Milyen segítségre számíthat egy cég, ha technológiaváltásban gondolkodik?

A vissza nem térítendő támogatásokon, a képzési támogatásokon és a nullaszázalékos beruházási hiteleken túl meg is nézheti valós környezetben, hogy hogyan működnek a jövő technológiái. Mint már említettem, erre szolgál a Modern Mintaüzemek program, amelynek segítségével a vállalat régióra, időpontra és szakterületre szűrve kereshet olyan partnert, ahol a helyszínen megtekintheti a jelen és jövő technológiáit. Ilyen a mesterséges intelligencia, a big data, az adatelemzési rendszerek, a CRM-rendszerek, a hidrogén technológia vagy az intelligens energiafelhasználási rendszerek.

Száz céget kerestünk meg, hogy nyissa meg kapuit a többiek előtt, és nagy örömünkre mindegyik igent mondott kérésünkre.

Ez hogy lehet? Nem tartanak a konkurenciától?

Ezek a vállalatok a tudás átadásában és az együttműködésben nagyobb fantáziát látnak, mint amennyire tartanak a másolástól, és tisztában vannak azzal, hogy a magyar gazdaság csak egészében tud versenyképes lenni. Annyira sikeres a program, hogy már a bővítésén gondolkozunk.

Tíz évvel ezelőtt sokan értekeztek a magyar gazdaság duális természetéről, arról, hogy vannak a nagyon fejlett és exportképes multik a pólus egyik oldalán, a másik véglet pedig a nehezen boldoguló magyar kkv. Mennyire sikerült ez utóbbi kört felzárkóztatni?

Ma már három osztatúnak nevezném a Magyarországon működő vállalkozások körét. Jelen vannak a globális vállalatok, amelyek közül a 600 legnagyobb a világ exportjának összesen 80 százalékát adja, és amelyekkel éppen ezért létkérdés jó viszonyt kialakítani. Ezért hoztunk létre befektetőbarát vállalkozói környezetet, hogy ide települjenek ezek a nagyvállalatok. Ezekhez a nemzetközi cégekhez tudnak kapcsolódni a kkv-k, amelyek a kiszámítható megrendelési igényeken felnőve akár saját termékkel, önállóan is megjelenhetnek a világpiacon, multivá válhatnak. Ez utóbbi kört egyebek mellett fejlesztési, kutatás-fejlesztési és képzési programokkal segítjük. A többi cég, amely adott esetben csak a belső piacra termel, ugyancsak akkor tud sikeres lenni, jó áron értékesíteni, ha az első két csoporton keresztül a külpiacokkal jó kapcsolatokat ápol.

Van egy pályázatuk, amelynek lényege: 3-25 fő alkalmazását azzal támogatja az állam, hogy 8 hónapig járulékokkal együtt fizeti a bérüket Budapesten és Pest megyén kívül.  Vagy a másik példa: a Széchenyi Mikrohitel GO! forrásait kezdő vállalkozások is igényelhetik. Nem tartanak attól, hogy előfordulnak visszaélések a rendkívül vonzó lehetőségekkel?

Örök dilemma, hogy a kevés becstelen miatt komplikált rendszereket működtessünk, vagy a lehetőségeket a becsületes többséghez igazítsuk és ellenőrzésekkel szűrjük ki a csalókat. Én az utóbbinak vagyok a híve. A vállalkozások szűrését hozzáértők végzik, és visszaélés esetén „riaszt” a rendszerünk.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni, hogy miért érdemes Magyarországon céget alapítani, ide befektetést hozni, mi lenne az?

Magyarország makrogazdasági és politikai szempontból egyaránt stabil, biztonságos és kiszámítható, alacsonyak az adóterhek, és a beruházni szándékozó vállalat méretétől függetlenül segítjük a fejlesztési tervek megvalósulását. 

Talán épp a fentiek miatt egyre többen szeretnének vállalkozni az országban. De sokan nem tudják, mivel kezdjék. Mit tanácsol nekik?

Leendő vállalkozóként először önvizsgálatot tartanék: milyen képességekkel rendelkezem, miben lehetek jobb másoknál. Utána arra lennék kíváncsi, hogy van-e a tudásomra, termékemre, szolgáltatásomra fizetőképes kereslet. Azt a kérdést is feltenném, hogy az általam elképzelt tevékenységben mennyire tudok kiteljesedni, hiszen a munka öröme a kitartás, a türelem alapja. Márpedig a kitartás, a türelem, a folyamatos tapasztalatszerzés, a tanulás abban segít, hogy az első két kérdésre idővel minél jobb válaszokat találjak.

Kiből lesz a jó vállalkozó?

Egy harvardi tanulmány szerint, amikor a befektetők kockázatos startupokba helyeznek ki pénzt, nem is az ötletet nézik elsősorban, hanem a csapat minőségét, hiszen a jó lelki és testi egészség mindennek az alapja. Az biztos, hogy egy sikeres vállalkozó esetében a kockázatvállalási hajlandóság, valamint az önálló célok kijelölésének képessége rendkívül fontos, és az is, hogy azokért képes legyen megküzdeni.

A Vali.hu segíti tanácsadással a kezdő cégeket?

Van szakértői szolgáltatás a portálon, de az érettebb vállalatoknak szól, a teljesen kezdők például inkubációs programokat kereshetnek. A Valin keresztül négy nagy területen segítjük a cégeket: műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztéssel, márka- és arculatépítéssel, stratégiai és vállalati pénzügyi tanácsadással, illetve szervezet-, folyamat és menedzsmentfejlesztéssel.

A vállalkozásfejlesztés főbb irányainak a kijelölésekor mire támaszkodtak leginkább?

Amikor 2018-ban a 10 pilléren nyugvó gazdaságstratégiát kidolgoztuk, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Pénzügyminisztérium meglátásait és a saját stratégiai elképzeléseket, valamint a nemzetközi jó gyakorlatokat ötvöztük. A külföldi példák tanulmányozása közben rájöttünk, hogy mindegyik stratégiának van egy nagy hiányossága, mégpedig az, hogy a kicsiket mindenki nehezen éri el, nehezen tudja támogatni. Azon dolgozunk, hogy nálunk ez másképp legyen.

Milyen fórumokon találkozik vállalkozókkal, honnan gyűjt tapasztalatokat a problémáikról?

Az elmúlt három évben háromszor jártam körbe az országot az MKIK és a megyei kamarák szervezésében azért, hogy személyesen találkozzam a vállalkozókkal. Ha hívnak, részt veszek a különböző érdekképviseletek rendezvényein is, így például az Ipartestületek Országos Szövetségénél, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél, az Amerikai Kereskedelmi Kamaránál, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségénél, a Joint Venture Szövetségnél és a DUIHK-nál (Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) is gyakran megfordulok. Ezeken a fórumokon a cégek képviselői rendszerint elmondják, hogy mit gondolnak a jövőről, időnként elismerik igyekezetünket és őszintén elmondják, „hol szorít a cipő", mit hiányolnak, mi pedig törekszünk arra, hogy a meglátásaikat beépítsük a gazdaságpolitikánkba.

Egy-egy új pályázat megjelenésekor noszogatni kell a cégeket vagy tülekedés van a forrásokért?

Ez nagyon változó. Vannak cégek, akik tudják, hogy mit szeretnének, és tisztában vannak a rendelkezésükre álló programokkal, ez számunkra is a legjobb helyzet. De van, akikben fel kell ébreszteni a fejlődés iránti vágyat, mert még nem érzékelik, hogy mit jelent számukra a technológia robbanásszerű fejlődése.

Milyen üzenetet fogalmaz meg a vállalkozóknak?

A jövő előbb-utóbb minden vállalkozást utolér, és mi azt szeretnénk, hogy a cégek felkészülten fogadják a változásokat. Ehhez minden tőlünk telhető segítséget megadunk, így lesz a magyar gazdaság versenyképes: ütésálló, high-tech és zöld.