Cambridge, Harvard, Princeton és az MIT legfrissebb sikerkönyvei itthon is

Interjú2020. júl. 18.Szabó Anna

A nagy külföldi egyetemi kiadók legfrissebb sikerkönyveit juttatják el a magyar olvasókhoz a közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika és a menedzsment mellett a fenntartható fejlődés témakörökben a Pallas Athéné Könyvkiadó. Olyan szoros kapcsolatot alakítottak ki az egyetemekkel, hogy a magyar fordítás és az angol megjelenés között minél kevesebb idő teljen el. Cseh Katinkát, a PABooks ügyvezetőjét kérdeztük a hazai könyvpiacon megjelenő újdonságokról.

Három évvel ezelőtt jelent meg a PABooks a nagyon nehéz hazai könyvpiacon. Mi az eltelt időszak mérlege?

Valóban, a Pallas Athéné Könyvkiadó szeptemberben már hároméves lesz. Eddig csaknem 90 sikerkönyvet jelentettünk meg, több mint 120 szerző gondolatait osztottuk meg magyar nyelven. Ez több mint 25 ezer oldalnyi olvasmányt jelent. Minden egyes kötetünkhöz könyvbemutatót is rendeztünk a Bölcs Várban széles közönség előtt, vagy élő online közvetítés formájában. Könyvbemutatóinkhoz több ezren csatlakoztak élőben, az egyik legutóbbi online adásunkat például közel 4 ezren tekintették meg.

Rendszeres látogatói lettünk a hazai és a külföldi – London, Frankfurt, Szöul – könyvvásároknak. Kiváló kapcsolatokat alakítottunk ki a legnagyobb külföldi egyetemek (például Princeton, Harvard, MIT /Massachusettsi Műszaki Egyetem/, Cambridge, Stanford) kiadóival.Ez idő alatt sikerült széles olvasói bázist kiépítenünk, szép számmal vannak törzsolvasóink is, akik izgalommal várják, hogy a következő héten éppen milyen témakörben jelentetünk meg könyveket. Mi pedig törzsvásárlói programot nyújtunk a hűséges könyvbarátoknak.

Jellemző az is az eltelt majd’ három évre, hogy folyamatosan fejlesztettük kiadási portfóliónkat, hamarosan hangoskönyvekkel is jelentkezünk, illetve a könyveink e-book formában is elérhetőek lesznek elektronikus könyvtárakban.

Cseh Katinka

Egyre kevesebben, egyre kevesebbet olvasnak. Miként, milyen szempontok alapján választják ki a kiadandó könyveket? 

A közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitikai és a menedzsment a három fő területünk. Ezek mellé társul – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tematika is. E téren Angus Forbes kötete, a Bolygónk globális hatósága volt az első, és hamarosan elkészül a Nincs B bolygó, amely a Cambridge-i Egyetem kiadványa.
E témakörökben keressük a legfrissebb sikerkönyveket, hogy eljuttassuk a magyar olvasókhoz is. Ennek érdekében

figyelemmel kísérjük a legnagyobb külföldi egyetemi kiadók kínálatát, és azokat választjuk ki, amelyek nagyon frissek, illetve nemcsak illeszkednek a tématerületeinkhez, hanem akadémiai hátterük is van.

Milyen az együttműködésük ezekkel a kiadókkal? 

Napi kapcsolatban állunk a már említett nagy egyetemi kiadókkal és a szerzőkkel is együttműködünk, akik gyakran el is látogatnak Magyarországra. Arra is egyre több lehetőség nyílik, hogy élő online könyvbemutatóinkon szerepeljenek a világ legnevesebb professzorai, mint például nemrégiben Henry Mintzberg. A szerzők részéről nagy nyitottságot tapasztalunk, szívesen találkoznak a magyar olvasókkal és kifejezetten támogatnak minket a könyveik magyarországi promóciójában is.

Célunk, hogy a legfrissebb idegen nyelvű szakmai sikerkönyvek minél előbb a hazai közönséghez is elérjenek,

gyakran már az eredeti megjelenés előtt megkapjuk a kéziratot és gyakorlatilag azonnal elkezdjük a fordítást. Ez azt is eredményezi, hogy akár közel egyidőben tud megjelenni az angol és a magyar kiadvány.

A könyvkiadónk fejlődésének és gyorsaságának egyik fő motorja a nagyon lendületes és fiatalos csapat.

A kollégáimmal állandó résztvevői vagyunk a nagy nemzetközi könyvvásároknak, ahol találkozunk a külföldi egyetemi partnereinkkel és tárgyalunk a legfrissebb, előkészületben lévő kiadványaikról. Itt gyakran már bepillantást nyerhetünk a megjelenés előtt álló kéziratokba is.

PABooks

Amikor hazaérkezünk, megkezdődik munkánk talán legizgalmasabb része: áttanulmányozzuk a hazahozott katalógusokat, és sorra kiválasztjuk a kiadási profilunkba illő legígéretesebb munkákat. Utána pedig szerzői jogi csapatunk intézi a szükségesjogi kérdéseket, és elindul a fordítási folyamat is. Elsősorban angolból fordítunk, de francia, német és kínai nyelvű munkákat is adtunk már ki magyarul. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy

a Princeton Egyetem nemrégiben a könyvvásári plakátján a legkiválóbb fordítási munkák között az egyik PABookskönyvet is megnevezte.

Mely kiadványaik voltak eddig a legsikeresebbek a magyar közönség körében? 

Nagyon széles a kínálatunk, a könnyedebb menedzsmentkönyvektől – például A kikapcsolódás ereje – egészen a kvantum-számítástechnikáig találhatók könyvcsemegék. Az utóbbi néhány hónapban a geopolitika területe a legdominánsabb, az ázsiai – kínai, koreai, japán – észjárás sorozatunk töretlenül vezeti a toplistát.

A menedzsmentkönyvek világszerte nagyon népszerűek, tudatos ennek a vonalnak az erősítése Önöknél is?

A menedzsmentkönyveink hatalmas területet fednek le: a könnyed olvasmányoktól (például A kikapcsolódás ereje vagy a Hogyan őrizzük meg hidegvérünket?) az üzleti, vezetési stratégiai kiadványokig (mint legfrissebb könyvünk, a Valós idejű stratégia vagyAz agilis vezető) mindenki találhat benne érdekességeket, neki szóló tartalmakat. Igen, a legújabb trendeket, a legfrissebb tudást szeretnénk magyar nyelven is elérhetővé tenni, ezzel is segíteni a hazai vezetők, menedzserek és minden érdeklődő olvasó tájékozódását.

Könyvesboltban is elérhetőek köteteik?

Igen, a budai Várnegyed szívében, a régi Városháza 800 éves falai között, a Bölcs Várban nyitottuk meg két évvel ezelőtt a csodálatos könyvesboltunkat. Saját kiadású könyveink exkluzív kiadói áron vásárolhatók meg itt. Emellett a magyar kultúrát, gasztronómiát, művészeteket bemutató idegen nyelvű albumok széles választékát is kínáljuk. Ázsiai témájú, káprázatos kivitelű könyvkuriózumok is megtalálhatók a polcainkon. Érmebolt is működik üzletünkben, illetve magyar tervezők művészi ajándéktárgyait is árusítjuk. Törzsvásárlóink, valamint hazai és külföldi turisták szívesen betérnek ide, mindenki megtalálja a maga kincseit.