"A magyar sportéletet kevésbé ütötte meg a koronavírus"

Interjú2020. jún. 6.Bozay Gergely

A sportélet bevételei az elmúlt két-három hónapban nagyot csökkentek, mivel a legtöbb sportrendezvény el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt. Az azonban még megbecsülni is nehéz, hogy pontosan mekkora a kár – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Dénes Ferenc sportközgazdász. A szakember úgy látja, hogy a magyar sportot talán kevésbé érintette a kialakult válság, mivel a piaci típusú bevételek aránya a hazai sportéletben alacsonyabb, mint más országokban.

A koronavírus-járvány a sport világát sem hagyta érintetlenül. Meg lehet már becsülni, hogy pontosan mekkora mértékű kárt okozott?

Számos bizonytalan tényező van. Egyrészt a módszerek a becsléseknél eltérőek. Másrészt a bevételek a sportban valóban csökkentek, de a kiadások is kisebbek lettek. Aztán azt sem tudhatjuk biztosan, hogy a járvány miatt az országok kormányai mekkora támogatást biztosítottak a sportszervezeteknek. Számos szponzor a válság miatt átütemezte a kifizetéseit. Ezeket csak inkább megbecsülni lehet, mert egyedi megállapodások, melyek üzleti titoknak minősülnek általában. Mindenesetre

a Two Circles marketing ügynökség 61,6 milliárd dollárra becsüli a kieső bevételeket a világ sportjában.Nyilván sportáganként is nagyok lehetnek a különbségek, hiszen a labdarúgásban sokkal nagyobbak a jegybevételek, mint például a súlyemelésnél vagy a tollaslabdánál. Ön egyébként mit gondol, jó döntés volt, hogy az elmúlt 2 hónapban szinte az összes sporteseményt lefújták, és az idei olimpia és a foci-EB is halasztásra került?

Igen, indokolt volt a halasztás, hiszen amikor ezzel kapcsolatban döntést kellett meghozni, senki sem tudta, hogy mekkora kockázatot okozott volna az emberek egészségre a sportesemények megtartása. Az olaszok például azt mondják, hogy az ottani járvány berobbantásának egyik gyújtópontja az Atalanta–Valencia focimérkőzés volt. Aztán az is kiderült, hogy ugyanez történt meg az Atletico Madrid-Liverpool mérkőzésen is, amikor ugyanazon a napon Párizsban már zárt kapuk mögött játszottak mérkőzést.

Most már Magyarországon és Európa legtöbb országában is enyhítették a korlátozásokat. Ön mit gondol, hogy a kluboknál és kormányzati szinten is mit lehetne tenni, hogy a megszokott módon újrainduljon a sportélet?

A magyar sportnak nincs teendője, a magyar sportot kormányzati szinten irányítják, a kormányzati kiadások aránya igen magasak ebben a szférában. Itt leginkább a kormányzaton múlik, hogy mennyi pénzt fordítanak sportra, s ebből az összegből tudnak a sportvezetők gazdálkodni. Szerintem a magyar sport helyzete, jövője nagyrészt a kormányzati akarattól függ.

Sok klubnál a válság miatt elkezdtek takarékoskodni, ami azt is jelenti, hogy csökkentették pa éldául a sportolók fizetését. Ön mit gondol, ez csupán egy átmeneti helyzet?

A kormányzat döntött arról, hogy a munkaadók egyoldalúan módosíthatják a sportolók szerződését, de én nem hallottam arról, hogy nálunk nagy mértékű fizetéscsökkentés történt volna. Erre szerintem nincs is szükség, miután a magyar sportéletben a piaci típusú bevételek aránya elég kicsi, külföldön például jóval nagyobb a jegybevételek aránya, mint nálunk. Ezért talán a vírus okozta válság nem rázta meg annyira a magyar sportot. Másfelől a kormány a gazdaságvédelmi tervével a sportról is gondoskodott. példa erre a banki különadó befizetésének lehetősége a sportszervetek TAO kereteinek töltésébe.

Mit gondol az idei Forma-1 szezont le tudják bonyolítani?

Látszik, hogy mindent megpróbálnak, hogy ne maradjon el az idei F-1 bajnokság. Egy kieső szezon nagyon érzékenyen érintené a csapatokat, a versenyzőket és a FIA-t is. A szervezők emiatt nagyon is igyekeznek, hogy legalább a futamok egy részét meg tudják rendezni, hiszen ott milliárdos nagyságrendről van szó, természetes dollárban számolva…