Kulcsár Krisztián: Biztos vagyok abban, hogy jövőre lesz olimpia Tokióban

Interjú2020. okt. 11.Bozay Gergely

A sport és az olimpizmus továbbra is élen jár majd abban, hogy a nagy válságokat legyőzzük, ez történik most. Ahogy annak idején a müncheni olimpiát sem tudta megbénítani a terroristák támadása, úgy ma sem fogja leállítani a nemzetközi sportéletet a koronavírus-járvány – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy a sportélet kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Kulcsár a jövőről szólva közölte: várhatóan 150-160 fős magyar csapat fog indulni az olimpián, és legalább 13 érem megszerzése a várakozás.

2020 nem volt könnyű éve a sportnak, a sportolóknak. Hogyan értékeli az idei évet? 

A 2020-as év nem úgy alakult, ahogy bárki előre eltervezte volna. Miközben a sportvilágot is sokkolták az események, mégis azt mondanám, hogy a sport és az olimpia eszméje végül felülkerekedett, mint annyiszor már az elmúlt több mint egy évszázadban. Az élet visszatér a normális kerékvágásba, úgyhogy derűlátó vagyok a jövőt illetően.

A sport és az olimpizmus továbbra is élen jár majd abban, hogy a nagy válságokat legyőzzük, ez történik most.

Ahogy annak idején a müncheni olimpiát sem tudta megbénítani a terroristák támadása, úgy ma sem fogja leállítani a nemzetközi sportéletet a koronavírus-járvány. Szeretnénk azt gondolni, hogy jövőre Tokióban az olimpia megrendezése utat mutat a világnak. Miközben tehát a 2020-as év halvány, dőlt betűkkel kerül be a sportévkönyvekbe, mi igyekszünk a jó dolgokat kiragadva a sport erejét meglátni.

Hogy látja, mennyire volt jó döntés, hogy a NOB és Tokió úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztják a nyári olimpiai játékokat?

Azt mindenképp jónak tartom, hogy nem törölték, hanem egy évvel elhalasztották az olimpiát. Nyilvánvaló, hogy ez

nagyrészt a japán szervezőkön múlott, akik képesek arra, hogy egy ekkora léptékű eseményt időben egyszerűen eltoljanak.

Abban teljesen biztos vagyok, hogy jövőre Tokióban megtartják az olimpiát, a beszélgetés pedig ma arról szól, hogy milyen módon, milyen egészségügyi intézkedések lesznek majd szükségesek. Erre különböző forgatókönyvek vannak, de

olyan alternatíva nincs, hogy jövőre se legyen olimpia Tokióban.

Az előző, 2016-os olimpián a magyar csapat nagyon jól szerepelt, 8 aranyéremmel a 12. helyen végeztünk az éremtáblázaton. Mit gondol, Tokióban milyen eredményt érhetnek el a magyar versenyzők? Összesen hány sportolónk vehet részt a játékokon?

Az olimpiai szereplés alapvetően jól prognosztizálható, csak meg kell nézzük, hogy az olimpiát megelőző három évben hogyan szerepeltek az olimpiai számokban a magyar sportolók a sportágak világbajnokságain. Még tavaly készítettünk egy előrejelzést, amelyen azóta sem látjuk szükségét változtatni.

Eszerint várhatóan 150-160 sportolóból álló magyar csapat utazik jövőre az olimpiára, és legalább 13 érem megszerzése a reális várakozás.

Milyen csapatsportágakban lehet majd jövőre szurkolni magyar versenyzőknek?

Még sok sportágban további kvalifikációs versenyek vannak hátra, de az már egészen biztos, hogy a hagyományos csapatsportágak közül ű

a férfi vízilabdaválogatott ott lesz Tokióban, s emellett versenyben van a részvételért még a női vízilabda- és a női kézilabdacsapatunk is.

A közelmúltban indult el a „Mi vagyunk a Magyarock” – kampány. Mi ennek a kampánynak a fő célja, üzenete?

A Magyarock a magyar olimpiai csapat brandje. A kampány azon a napon, amikor a tokiói olimpia eredetileg tervezett megnyitója lett volna 2020. július 24-én indult el, és a célja, hogy közösségi élményt adjon. A magyar csapathoz való tartozásról, a jóérzés átadásáról szól, az érzésről, amit szeretnénk átadni mindenkinek, aki magáénak érzi a Magyar Olimpiai Csapatot, annak mindennapjaival, a kihívásokkal, az örömökkel, a kudarcokkal és persze a büszkeségre oly sokszor okot adó sikerekkel együtt. A Magyarock tárgyiasult, kereskedelmi részének keretében hamarosan bolti forgalomba kerülnek majd elsősorban ruházati árucikkek is.

A MOB anyagi helyzete most milyen, volt-e az elmúlt években változás a költségvetésükben?

A MOB költségvetése elérhető a honlapunkon.

A Covid-19 vírus miatt érdemi változás nem történt az operatív költségvetésünk bevételi oldalán. A magyar állam a működési költségvetésünk közel 20 százalékát biztosítja, a fennmaradó 80-at hazai és nemzetközi piaci forrásokból finanszírozzuk.