Így érdemes felkészíteni a nyaralót a télre

Ingatlan2020. okt. 10.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A hirtelen lehűlés károkat okozhat a hétvégi házakban, a viharról, a decemberi hóesésről vagy a betörésől nem beszélve. Ilyenkor is sokat segíthet a jól megválasztott ingatlanbiztosítás.

Lassan kiürülnek a nyaralók, még akkor is, ha a koronavírus miatt felemásra is sikeredett a vakáció. Így nem csupán a betörések esélye nő, hanem az olyan károké is, amelyekről a tulajdonos nem szerez időben tudomást, ez pedig jelentősen emelheti a javítás költségét. Egy csőtörés során például az akár hetekig tartó eláztatás mellett az elfolyt víz díja is komoly tétel lehet.

Az ingatlan biztosításával olyan káresetekre készülhet fel, mint a betörés, a viharkár, a beázás vagy a kisebb-nagyobb tűzesetek, a különböző ajánlatok közül pedig kiválaszthatja az otthona és pénztárcája számára ideális konstrukciót – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondja, nem csupán az állandóan, azaz életvitelszerűen lakott ingatlanról kell gondoskodni.

Egy hétvégi háznál is ugyanolyan fontos az ingatlan biztosítása, mint az állandóan lakottnál.

Ami a téliesítés menetét illeti, a biztonság érdekében mindig áramtalanítsa az ingatlant és zárja el a vizet és a gázt, amennyiben nem ezzel fűtünk. A víztelenítéshez mindig a főcsap elzárásával kezdje, majd utána az összes vízcsapból engedjük ki a nyomást, hogy a csövekben se maradjon víz. A főcsap elzárása után hagyjuk nyitva a csapokat, engedjük le a bojlereket. A wc-tartályok leeresztéséről se feledkezzen meg! Bizonyosodjon meg arról, hogy nincs szivárgás. Miután elzártuk a vizet, ellenőrizzük, hogy a vízmérőn a számlálókerék nem mozog-e. Célszerű felírni a víz-, áram- és gázmérők állását, és a következő látogatáskor ellenőrizzük, hogy nem módosultak-e a számláló értékek.#

Természetesen a betörők érkezésére is fel kell készülni, a statisztikák szerint télen megnő a hétvégi házakba való behatolások száma.

Az ingatlanbiztosítás a betörés ellen is fedezetet nyújthat.

Éppen ezért a biztosítási összeg helyes meghatározása rendkívül fontos, mivel a valóságosnál alacsonyabb értéken történő biztosítás következménye az alulbiztosítottság, ami kár esetén aránylagos (pro-rata) kártérítéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez. 
Az ingóságok értékének meghatározása a szerződő feladata. Fel kell mérni, hogy a biztosított ingatlanban található ingóságok egy totálkár esetén mekkora összegből lennének pótolhatók. Az általános háztartási ingóságok értékére javaslatot teszünk a biztosítók által kalkulált átlagos, egy négyzetméterre jutó ingóságérték meghatározásával. 

Lényeges, hogy a biztosítók a szerződések, a Meteorológiai Intézet jelentése és a látható, beazonosítható nyomok alapján megtérítik a vihar által okozott károkat.

Ehhez azonban meg kell tenni a kellő óvintézkedéseket is. Amennyiben a kellő elővigyázatosság, és az előrejelzések után mégis viharkárt szenvedünk (az erős szél megbontja a tetőfedést), első teendőnk a keletkezett károk lehetőség szerinti enyhítése és a további károk megelőzése legyen (például a megfelelő ideiglenes tetőfedés készítése). A biztosítónak minél hamarabb, de 48 órán belül mindenképp jelentsük be a kárt.

Ezért érdemes egy-egy nagyobb téli vihar után szemrevételezni a nyaralót.

"A biztosítók újabbnál újabb lakásbiztosítási termékkel állnak elő. Egyrészt az ügyfél bizalmáért versenyeznek, másrészt az új fogyasztói igényeknek és szokásoknak akarnak megfelelni azzal, hogy a változó világunkban előbukkanó kockázatokra mind teljesebb biztosítási védelmet nyújtsanak. Nem mellékes szempont az sem, hogy egy meglévő szerződéssel azonos vagy - a több kiegészítő szolgáltatás vagy magasabb kártérítési összegek miatt - jobb szolgáltatási színvonalú lakásbiztosítási szerződést akár olcsóbbra is le lehet cserélni." - mondja szakértőnk, aki szerint a Netrisk.hu szolgáltatása segítségével kényelmesen és gyorsan összehasonlítható több biztosító aktuális lakásbiztosítási ajánlata, és amennyiben kedvezőbbet talál, lecserélheti régi szerződését egy újra.