Mekkora gazdasági növekedéssel számol a jegybank?

Interjú2019. nov. 18.Növekedés.hu

Szeptemberben jelentette meg a jegybank a legfrissebb inflációs jelentését, amelyben átfogó prognózist adunk a magyar gazdaságra - tájékoztatta a Növekedés.hu-t Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója, akit arról kérdeztünk, mekkora gazdasági növekedéssel számol a jegybank az idei évben.

A romló konjunkturális környezetben a hazai gazdaság továbbra is élénk bővülést mutat, a jegybank az idén 4,5 százalékos gazdasági növekedésrt valószínűsít, amelyben döntő a belső felhasználás, a belső kereslet bővülése.

„Különösen jelentős a beruházások volumenének növekedése, amihez a kedvező finanszírozási környezet mellett a jegybanki programok (NHPfix, NKP) is jelentősen hozzájárulnak.”

A háztartásoknak bővül a jövedelme és ezáltal a fogyasztása is. A két folyamat összhangja miatt a jelenleg is magas megtakarítási ráta várhatóan fennmarad a következő években. Az exportpartnereink növekedése ugyanakkor nem lesz olyan dinamikus, mint amire korábban számítani lehetett, ezért az MNB csökkentette a kivitel növekedésére vonatkozó prognózisát.

Ugyanez a fontos tényező az, ami az inflációs folyamatokat nagyon jelentősen befolyásolja. Ha megvizsgáljuk az inflációs alapfolyamatokat, akkor az látható, hogy már a nyári hónapokban is gyengébben alakultak, mint amire korábban számítani lehetett, és emiatt a változatlan adótartalmú maginfláció – ami az egyik legfontosabb prognózisa a jegybanknak – alacsonyabb pályára került.

„Ugyanakkor a változékony tényezők, mint az olajár vagy a feldolgozatlan élelmiszerárak, az infláció tekintetében is némi változékonyságot eredményeznek a következő időszakban, ezért az előrejelzési horizont végén összességében a 3 százalékos inflációs céllal összhangban alakul majd az infláció”

– összegezte Balatoni András.