Egyetlen uniós tagállam sincs már recesszióban

Elemzések2019. nov 18.Harsányi Péter

A magyar GDP bővült a leggyorsabb ütemben egész Európában. Olaszország, Nagy-Britannia és Németország egy hajszállal ugyan, de elkerülte a recessziót. A magyar gazdaságnak az eurozónához viszonyított növekedési többlete közel 4 százalék lehet az idén. A növekedés széles bázisú, azaz valamennyi nemzetgazdasági szegmens jól szerepelt.

Európa bajnok növekedés

A magyar gazdaság szezonálisan kiigazítva 4,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben éves alapon. Ezzel az eredménnyel egész Európában hazánk nőtt a leggyorsabban.

GDP növekedés (szezonálisan kiigazított, éves alapon, százalék)

Forrás: Eurostat

Ha az előző negyedévhez viszonyítjuk a növekedést, akkor is az előkelő második helyet szereztük meg Lengyelország mögött. Az előző negyedévhez képest 1,1 százakkal bővült a hazai GDP.

GDP növekedés (szezonálisan kiigazított, negyedéves alapon, százalék)

Forrás: Eurostat

Bíztató jelek

A kedvező tendenciákat már jól mutatták az elmúlt időszakban napvilágot látott rendkívül erős ipari termelési és kiskereskedelmi értékesítési adatok is.

Szeptemberben egész Európában a magyar ipar növekedett a leggyorsabban. Az ipari termelés bővülése a szezonálisan kiigazított adatok alapján 9 százalékos volt.

Ipari termelés (éves összevetés, százalék)

Forrás: Eurostat

Az ipar rendkívül jó teljesítménye többek között annak köszönhető, hogy a járműgyártás kivitele 29 százalékkal ugrott meg éves alapon.

A magyar gyártósorok jellemzően költséghatékonyak, a vállalati működési környezet vonzó, miközben a Magyarországon gyártott modellek iránt nem esett vissza úgy a külföldi kereslet. Következésképpen egyelőre ellenálló a magyar ipar. Amennyiben viszont hosszabb távon nem kap momentumot Németország és az Eurózóna feldolgozóipara, abban az esetben a hazai ipar is lassulni kezdhet.

A dinamikusan bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhetően a kiskereskedelmi értékesítések volumene 5,8 százalékos ütemmel növekedett szeptemberben, amely szintén kimagasló európai viszonylatban.

Kiskereskedelmi értékesítések (éves összevetés, százalék)

Forrás: Eurostat

Növekedési többlet

A friss adatok fényében egyre nagyobb az esélye, hogy 5 százalékhoz közel növekedhet a magyar gazdaság 2019-ben. Az eurózóna ezzel szemben az Európai Központi Bank előrejelzései szerint idén csupán 1,2 százalékkal bővülhet. Ennek fényében az eurozónához viszonyított növekedési többletünk nem 2, hanem közel 4 százalék lehet idén.