Nem kínlódni kell a fogyásért - állítja Schwarzenegger magyar barátja 

Interjú2022. jan. 22.Kovács Dániel

Jól ismert jelenség, hogy januárban mindenki fogyni akar, aztán hamar elszáll a lendület, a frissen megvett kondibérlet pedig kihasználatlanul hever a szekrényben. Szedlacskó Ádám konditermében, a Flex Gym-ben edzett már Arnold Schwarzenegger, Dwayne Johnson, Jamie Fox, vagy a The Witcher sztárja, Henry Cavill is, a Növekedés.hu-nak most elárulta, mi a sztárok titka, és hogyan érdemes belevágni az edzésbe…

A legtöbbször elmondott újévi fogadalmak egyike aligha nem az, hogy idén lefogyok. Januárban mindenki siet megvenni a kondibérletet, aztán gyorsan alábbhagy a lelkesedés. Nincs bennünk kitartás?

Valóban találkoznak a januári dömpinggel a konditermek, aztán jön a lemorzsolódás. Ezért szoktam azt mondani, hogy

a rendszeres edzés ne fogadalom legyen, hanem cél.

Ha ez megvan, mondjuk le akarsz fogyni, vagy fejlődni szeretnél, kinek mire van szüksége, ezt el akarod érni. Ha kitűztél egy célt, azért folyamatosan mész előre, míg a fogadalom ereje az idő előrehaladtával egyre gyengül.

Ha fogyásról van szó, mi általában challenge-eket szoktunk meghirdetni, de még így is vannak, akik feladják. Átlagosan százötven-százhatvan ember szokott jelentkezni, a program végére jó ha száznegyvenen maradnak. 

Ha odamegy hozzád valaki azzal, hogy mozogni szeretne, de az életben nem látott még belülről edzőtermet, mit mondasz neki, hol kezdje?

Először is megkérdezem, hogy mi a célja, milyen mozgásforma érdekli.a rendszeres edzés ne fogadalom legyen, hanem cél.

Az általában is elmondható, legyen szó teniszről, úszásról, vagy konditeremről, hogy nagyon fontos a fokozatosság, illetve az, hogy kérjük szakember segítségét.

Én minden kezdőnek ajánlom, hogy legyen edzője. 

Ha egy kezdő azzal keres meg, hogy szeretne lefogyni, milyen irányt javasolsz neki?

Lehet mondjuk funkcionális, vagy valamilyen küzdősporttal összekötött edzés, testépítés, crossfit. Ami a legközelebb áll hozzá, de alapvetően bármelyik működhet, az a lényeg, hogy mozogjon. 

Akkor jobb lesz a közérzete, jobban teljesít a munkában, az immunrendszere is erősödik. Ugyanakkor a fogyáshoz nem elég mozogni, hetven százalékban az étrenden múlik. Ha ebben nincs változás, lehet bármennyit sportolni, nem mennek le a kilók. 

Ha megeszem egy szelet csokoládét utána másfél órát kellene aktívan mozognom ahhoz,  hogy ledolgozzam. A fogyást tehát azzal kell kezdeni, hogy összeállítjuk az étrendet, egy edző ebben is tud segíteni, utána el lehet kezdeni tervezni, hogy merre tovább…

Mi az amit tilos enni?

Kicsit sarkítva tilos a fehér kenyér, a cukor, és az olajos dolgok, például a sültkrumpli. Meg kell próbálni az üdítők helyett vizet inni, az egyszerű cukrok helyett lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani.

Mindenben meg lehet találni az egészséges alternatívát, és ezek nem is sokkal drágábbak. Ráadásul minőségi tápanyagból nem is kell annyit enni, a teljes kiőrlésű, vagy rostokban gazdag ételekkel könnyebb jóllakni, és később jelentkezik az éhség. 

A Flex Gym szinte gyűjtőhelye a világsztároknak. Edzett már nálad Dwayne Johnson,, Kevin Hart,  Jamie Fox, vagy a The Witcher sztárja, Henry Cavill. Arnold Schwarzenegger régi barátod. Szemlátomást egyikük sem küzd súlyfelesleggel. Mi a sztárok titka?

Egyszer sakkozás közben megkérdeztem Arnoldot, hogy edzett-e ma már. Nevetett, és azt mondta, ennyi erővel azt is kérdezhettem volna, hogy vett-e ma már levegőt. Ebben minden benne van. Naponta edz Kaliforniában, ha jó idő van biciklizik, ezért van hetvennégy évesen ilyen jó kondiban.A Flex Gym szinte gyűjtőhelye a világsztároknak. Edzett már nálad Dwayne Johnson,, Kevin Hart,  Jamie Fox, vagy a The Witcher sztárja, Henry Cavill. Arnold Schwarzenegger régi barátod.

De amikor itt járt Budapesten, és a hotelből jött a Flex Gym-be edzeni, nyeregbe pattant, és jókora kerülővel idetekert, ami meg is felelt egy kardió edzésnek. Jamie Fox is naponta edzett nálunk.


A halandók világában mintha nem lenne ilyen egyszerű. Richtig este tizenegykor tör rá az éhség az emberre, a hűtőből meg kikacsint a szalonna…

Én megértem, az az igazság, hogy nagyon nehéz átállni. Fontos tudatosítani, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Bármilyen életmódváltás csak akkor tud hosszú távon működni, ha nem jelent örökös kínlódást. Az étkezésre ez fokozottan igaz, ha valaki hozzászokott, hogy nagy mennyiségű ételt töm magába vacsorára, majd egy hirtelen elhatározás után kivesz a hűtőből egy marék rizst, egy kis salátát, meg egy kis csirkemellet, az nem csak hogy éhes marad, hanem valószínűleg leesik a cukra, minden baja lesz, és valószínűleg egy életre elege lesz az egészséges táplálkozásból.

Ugyanez igaz a mozgásra is. Ha elsőre annyit edz valaki, hogy utána három napig nem tud lábra állni az izomláztól, az jó eséllyel többet nem teszi be a lábát az edzőterembe. Fokozatosan kell átállni, apró lépésekkel kezdeni.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan legyenek sikerélmények, például nem rég még csak ötven felülés ment, most meg már megy a száz is, és hasonlók. 

Sokan mennek rá arra, hogy a nyaralásra formába hozzák magukat. Mikor kell elkezdeni a beach body-n dolgozni?

Tegnap.

Viccet félretéve?

Én nem vagyok a híve a nyári alakon dolgozásnak. Célnak ugyan nem rossz, de sokkal jobb, ha az egészségünkért mozgunk, méghozzá rendszeresen, és ősszel nem állunk le vele. 

Visszatérve a kezdőkre, nagyjából mennyibe kerül belevágni?

Budapesti viszonylatban egy havi korlátlan kondibérlet, amivel minden nap lemehetsz, tizenhét és huszonháromezer forint körül mozog, egyébként ebből veszik a legtöbbet. 

Egy átlagos edző szolgáltatásainak az ára szintén a fővárost nézve három és ötezer forint között mozog alkalmanként.