Petesejtturizmus Csehországban, béranyáért Grúziába utaznak a meddő magyar párok

Egészség2021. jún. 11.Haiman Éva

Magyarországon illegális a béranyaság, és a petesejt-adományozás is rendkívül korlátozott, de a világban sok helyen van rá lehetőség. Hozzánk közeli országokban is, így a meddő magyar párok közül is évente több tucatnyian keresik külföldön a megoldást olyanok, akik számára nincs más lehetőség a gyermekáldásra.

Közhely, de igaz, hogy egy nő két dologért képes mindenre: azért, hogy legyen, vagy azért, hogy ne legyen gyereke. Az utóbbiért ma többet tehet, mint valaha, az előbbi elé azonban rengeteg akadály gördülhet. A modern társadalmakban mind későbbre tolódó gyermekvállalási idővel az esély is csökken a sikeres teherbe esésre, és nem csak a férfiak nemzőképességi problémái miatt: 2016-os adatok szerint mintegy 150 ezerre tehető a meddő párok száma, az okok között pedig nagyjából fele-fele arányban találhatók okok a női és férfi oldalon. Az előbbi esetben nem mindig és főleg nem mindenki számára megoldás az amúgy egyre ismertebb és népszerűbb petesejtfagyasztás

A bőven negyven, sőt ötven év feletti hírességek domborodó pocakjáról készült fotók is csalókák: a szakemberek szerint ugyanis ezeknek a babáknak a java része bizony nem saját petesejtből fogant.

A petesejtadományozás (amelyből az első gyermek alig négy évtizede született) ugyanis több országban engedélyezett, így az USA-ban és az Egyesült Királyságban, de Európában például Spanyolországban, Portugáliában, valamint a közeli Csehországban, Szlovákiában és Georgiában is.

Magyarországon nagyon szigorúak a szabályok, ezért igen korlátozott a petesejtdonáció: csak akkor van erre lehetőség, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a petesejtleszívást, és az azt megelőző hormonkezelést.

Elvileg anonim módon adományozott petesejtet is beültetnek, de ez a gyakorlatban nem működik, és ennek az is az oka, hogy a petesejtért nem lehet fizetni nálunk a donornak, mert ez szervkereskedelemnek minősül.

Ezzel szemben másutt engedélyezett a fizetős petesejt-adományozás, jellemzően 200-300 ezer forintot kapnak ezért a vállalkozó lányok-asszonyok, az összeg természetesen része a teljes költségnek, ami a kivizsgálásokkal, az utazásokkal, a szállással és persze a mesterséges megtermékenyítéssel együtt összességében akár 10-15 millió forint is lehet.  

Ennek ellenére évente meddő párok tucatjai utaznak Magyarországról is Csehországba vagy Szlovákiába, ezekben az országokban szinte önálló petesejtturizmus-iparág épült ki: a cseh Reprofit vagy az Unica klinikák is a világ minden tájáról fogadnak meddő párokat Prágában, illetve Brno-ban, ahogyan a pozsonyi székhelyű Repromedica is.

Buzál Anikónak például egy húsz éves cseh lány donor petesejtjeinek a segítségével született meg a kislánya sokévnyi próbálkozás után, 43 éves korában. A beavatkozást egy Brno-i klinikán végezték, ahol – mint a spermiumok esetében – sokféle paraméter alapján lehetett kiválasztani a donort, jellemzően 25 év alatti főiskolások, egyetemisták közül.

A petesejt-donációs mesterséges megtermékenyítés Csehországban 1,5-2 millió forintba kerül

– derül az Anikó által működtetett Lombik baba petesejtdonorral elnevezésű Facebook-oldaláról, amelyen keresztül a hasonló cipőben járókat igyekszik segíteni.

A Georgiában (Grúzia) született Mariam Kukunashvili-nek már a petesejt-adományozás sem segített, neki és férjének béranyától született a három gyermeke. Saját megpróbáltatásaiból tanulva hozta létre a New Life-ot, ami mára egy IVF-klinikákat, petesejt-adományozást és béranya-ügynökségeket magában foglaló globális hálózattá nőtte ki magát, amely már 73 különböző országból való szülőpárnak segített.  

Magyarországon ugyan a jogszabályi korlátok miatt nem működtet irodát, de Ukrajnában és Lengyelországban, valamint természetesen Tbilisziben igen. Honlapja magyarul is elérhető, azon pedig már

all inclusive béranyaprogramot is kínálnak, ami még az amerikaiak vagy az ausztrálok számára is vonzó lehet.  A béranyaságot ugyanis 1997 óta engedélyezi a törvény Grúziában, és az itteni születési anyakönyvi kivonatban nem szerepel sem a béranyaság, sem a petesejt-adományozás.Ráadásul, bár a New Life Georgia szolgáltatásait hivatalosan csak házaspárok vehetik igénybe, a tulajdonos jó üzleti érzékkel felismerte, milyen sokan szeretnének szülővé válni az egyedül állók vagy az azonos neműek közül, ezért számukra is biztosítanak erre lehetőséget a délkelet-ázsiai, mexikói, európai és kenyai összeköttetéseiken keresztül.