8 százalékkal nőtt idén az online pénztárgépek forgalma

NAV Infotár2019. szept. 3.F. T.
A rovat támogatója:

Az online pénztárgépekről, mennyiségükről, forgalmukról, a gazdaságra gyakorolt hatásáról a NAV-ot kérdeztük.

Összesen hány online pénztárgépet állítottak üzembe eddig?

Augusztus közepén 212,6 ezer pénztárgép üzemelt az országban.

Hol nincsenek még online pénztárgépek, milyen ágazatokban?

A hatályos rendelet 1. számú melléklete TEÁOR kódonként határozza meg azt a kört, amely kizárólag online pénztárgéppel teljesítheti a nyugtaadást. A mellékletben nem szereplő tevékenységet folytatókra az előírás nem vonatkozik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezeknek az adózóknak nem kell nyugtát adniuk, csupán csak annyit, hogy azt nem online pénztárgéppel kötelesek teljesíteni. 

Mivel a hatályos szabályozás a kötelezett tevékenységi köröket határozza meg, ezért a nem kötelezett tevékenységi körökről tételes felsorolást nem lehet adni, hiszen oda tartozik minden tevékenységi kör, ami TEÁOR szerint nem kötelezett.

Mekkora volt az összes forgalom, ami az online pénztárgépeken keresztülment?

Összességében a 2019. január és 2019. augusztus 18. közötti időszakban az online pénztárgépeket alkalmazók köre közel 7 487,2 milliárd forintos forgalmat produkált (éves szintre vetítve nagyjából 12 000 milliárd), mely 8,28 százalékkal haladja meg a 2018-as év azonos időszakát.

A korábbiakkal összevetve (amikor még nem volt online pénztárgép) mekkora a növekedés, és ebből mennyi lehet a gazdaság fehéredése?

Az online pénztárgépek bevezetése – az egyéb valós idejű adatszolgáltatási rendszerekkel együtt – három év (2014-16) alatt több mint 530 milliárd forintot hoztak az államkasszának. 

Ágazatonként mennyi a bevétel, és hol a legnagyobb a növekedés, ami a legjelentősebb fehéredésre utal?

A forgalmi adatok pénztárgépet üzemeltetők TEÁOR’08 főtevékenysége szerinti ágazati bontásban történő kimutatásáról külön informatikai fejlesztés útján állíthatóak elő. A közérdekű adatok megismerésének szabályait törvény szabályozza. A törvény 28. §-a alapján közérdekű adat megismerése iránt szóban, írásban vagy elektronikus úton bárki igényt nyújthat be.

Megjegyezzük azonban, hogy a bejelentett főtevékenység alapján készített kimutatás esetenként megtévesztő lehet, mivel adózók nem szükségszerűen a bejelentett TEÁOR’08 szerinti főtevékenységükhöz köthetően használják az online pénztárgépeket.